Sekretær i LOS, Lars Bruusgaard og Pål Lomeland i NLR
Radionyheter

Lokalradioforeningen i Oslo legges ned

LOS, lokalradioforeningen i Oslo er lagt ned etter nesten 23 års drift. Årsaken er dårlig økonomi og stadig færre medlemmer

LOS ble stiftet som et lokallag av Norsk Lokalradioforbund i juni 1996. Bakgrunnen for stiftelsen var at de mange lokalradioene i Oslo på den tiden ville stå samlet foran en ny konsesjonsrunde.

– Før dette var det mye krangel om sendetid og frekvenser, og mye dårlig kjemi, forteller nå avgått sekretær i LOS, Lars Bruusgaard.

Man må huske på at i begynnelsen måtte lokalradioene dele frekvens med andre stasjoner noe som førte til merkelige sammensetninger, som kommersielle radioer og kristne radioer på samme frekvens.

– Etter stiftelsen av LOS ble det vesentlig mindre krangling, forteller sekretæren. I tillegg til interne uenigheter jobbet lokallaget mye med bedre og sterkere sendere samt kontinuerlig forsøk på å rydde opp på frekvensene og generellt skape bedre rammebetingelser for lokalradioene i Oslo-området.

Til å begynne med var det et tjuetalls medlemmer i LOS, men medlemstallet vokste utover på 90-tallet og tidlig 2000-tall ettersom det ble stadig flere lokalradioer i Oslo-området.

Etter konsesjonsrunden som begynte i 2010 ble det stadig færre medlemmer, ettersom flere av lokalradioene i Oslo ble tilhørende de store riksaktørene.

Etter 2017 var det ikke lenger lov å sende kommersiell radio på FM i Oslo og bare nisjeradioene ble igjen. Dermed forsvant mye av grunnlaget for LOS, som på slutten satt igjen med bare 5 medlemmer. En annen årsak til nedleggelsen var økonomien.

LOS fikk støtte til driften fra Norsk Lokalradioforbund gjennom de fleste årene, men for noen år tilbake ble tilskuddet fra Staten til lokalradioforbund kuttet drastisk og forbundet kunne ikke lenger støtte lokallaget.

– Kombinasjonen av færre medlemmer og dårlig økonomi gjorde at det hverken var grunnlag eller behov for å fortsette, forteller Bruusgaard.

Den første styrelederen i Lokalradioforeningen i Oslo var Alf Lande, som representerte Aller-gruppen. Etter ham fulgte  Richard Mazeret (Energy, eller NRJ), Geir Wærnes (Acem Radio) og til slutt Jo Grunde Gudbrands (Radio Nova). Lars Bruusgaard har vært sekretær siden 2000.

Alle dokumenter og andre ting som tilhørte LOS er nå overlevert til daglig leder i Norsk Lokalradioforbund, Pål Lomeland for arkivering ( bilde )

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar