Foto: Pixabay
Radionyheter

Lytter om DAB: Et digitalt overgrep

“Å slå av FM nettet basert på den dekning som er gjeldende nå er intet annet enn et digital overgrep som både Nordland fylke og sentrale myndigheter ikke bør være bekjent av.” Det skriver en forbannet lytter i et leserbrev til Avisa Nordland.

Leserbrevet er underskrevet Hans A. Nilsen, Tidligere radiolytter og han er såvidt lokalradio.no kjenner til ikke tilknyttet noen radioorganisasjon og uttaler seg dermed kun som engasjert lytter. Han deler imidlertid sterkt bekymringene som Norsk Lokalradioforbund har kommet med i debatten om FM-slukking:

“Jeg kjører svært mye i Nordland og kan bare konkludere at dekningen på DAB er ekstremt mye dårligere enn FM-båndet. Dette gjelder strekningen Bodø–Mo i Rane langs riksvei 17, Strekningen Bodø–Mo–Umbukta langs E6 og E12. Hvorfor sier da Bjarte Sørhus at beregninger viser at DAB har bedre dekning?”, spør Nilsen. (Bjarte Sørhus er seksjonssjef i Nkom)

Han fortsetter: “Jeg har et hus i Meløy i Nordland som har hatt radio siden radio ble innført i Norge. Nå er det altså slutt. Jeg har kjøpt inn DAB-radio, jeg har kjøpt ekstern antenne og hvis jeg holder radioen på en spesiell plass i huset opp under taket, ja da kan jeg får inn kun P1. HURRA!”

“Det er tusenvis av hus og hytter som ikke har DAB dekning i den nordlige delen av Norge, og jeg tipper det samme gjelder Vestlandet, for ikke å snakke om hytter i den norske fjellheimen som har lyttet til radio i 100 år. Hvis man går inn på radio.no kan man skjønne litt av problemet.”

“Nordland Fylke skal altså være første fylke i Norge som skal slå av FM nettet. Ja, det er jo bra at vi her nord blir beæret med å være først, men dette er i beste fall et overgrep så lenge infrastrukturen som skal overta ikke er utbygget til å gi en tilsvarende tjeneste som slås av.”

Konklusjonen til lytteren Nilsen er svært likt det mange i lokalradio har sagt: “Å innføre DAB i Norge er neppe feil. Det som er feil er forståelsen og holdningene hos dem som har ansvar for utbyggingen. Det bør ikke være greit å ta fra den norske befolkning en tjenester de har hatt i 100 år uten å erstatte den!”

Du kan lese hele leserbrevet i Avisa Nordland

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar