Illustrasjon: Pixabay
Radionyheter

Må velge mellom DAB og julebelysning

Baard Amundsen (54) og kona fikk i forrige uke en uventet utfordring. Da de hengte opp julestjerna sluttet DAB-radioen å virke. Problemet er kjent, sier ekspertene. Problemet rammer ikke de fleste lokalradioer.

I det de hang opp og skrudde på en lysende julestjerne i vinduet, sluttet DAB-radioen å virke, forteller Dagbladet:

– Jeg gikk gjennom det som var av innstillinger, men fikk den ikke til å virke, sier Amundsen, som til slutt kontaktet NRK om saken:

– Svaret fra NRK var at LED-lys gjerne kan slå ut DAB-signalet. Vi har altså innført et radiosystem som gjør at man ikke kan pynte til jul, sier Amundsen.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sier til Dagbladet at dette er en kjent problematikk. Slik forklares det på nettsiden sikkerhverdag.no:

Elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) handler om elektrisk utstyrs evne til å brukes samtidig uten å bli forstyrret av hverandre. EMC er derfor også en kvalitetsbeskrivelse, på linje med driftssikkerhet, ytelse eller andre krav som stilles til et produkt. Kort forklart vil produkter med lav grad av EMC bety mer forstyrrelser enn det vil for produkter med høy grad av EMC.

Som eksempel på slike forstyrrelser, nevnes DAB-radioer som faller ut når LED-lys tennes, eller lys som begynner å blinke når den automatiske strømmåleren sender avlesning.

Fordi vi i økende grad omgir oss med utstyr som inneholder aktiv elektronikk, kan problemet med slike forstyrrelser øke i omfang. Moderne aktive hus kan være utsatt for forstyrrelser fra ulike kilder, både i og utenfor huset. Typiske forstyrrelser er DAB-radioer som faller ut når LED-lys tennes, eller lys som begynner å blinke når den automatiske strømmåleren sender avlesning.

Det er ukjent hvor mange som må velge mellom DAB-radio og julebelysning denne julen, men vi kan avsløre at FM ikke er like sårbart og anbefaler derfor en av de nesten 200 lokalradioene som fortsatt sender på FM, minst til 2022.

GOD JUL!

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar