Oslo Rådhus. Pixabay
Radionyheter

Mer enn 100 000 lytter på lokalradio i Oslo

Til tross for tvangsslukking av kommersiell lokalradio på FM i storbyene er det fortsatt mer enn 100 000 mennesker som hører på lokalradio i Oslo hver dag. Og – NRK P3 har overraskende mange eldre lyttere i hovedstaden, viser ferske tall.  

Kvartalsrapporten som Kantar utarbeider for Norsk Lokalradioforbund viser flere interessante tall når det gjelder lytting på lokalradio i Oslo-området.

I 2017 gikk rikskanalene av lufta på FM og samtidig ble det innført et forbud mot kommersiell lokalradio på FM i storbyene. Såkalte nisjeradioer får fortsatt lov til å sende på FM i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, men kommersielle aktører får ikke sende lokalradio på FM av hensyn til de store riks-kjempene som ville over på DAB.

Likevel er det fortsatt mer enn 100 000 mennesker som hører på lokalradio hver dag i hovedstadsområdet. Det viser lyttertall for første kvartal. Daglig hører 103 144 på en eller flere lokalradioer, viser tallene fra Kantar.

Det er bare NRK P1 og P4 som er større enn lokalradio, såvidt. NRK P1 har 192 562 lyttere, mens P4 fenger 120 331 lyttere. Radio Norge er det svært få som hører på, bare 42 180 i Oslo-området, og både NRK P2 og P3 har færre enn 100 000 lyttere.

Det er en del som velger å høre på utenlandsk radio, 20 979 mennesker i hovedstaden klarer å få inn f.eks svensk radio. Lyttertallene gjelder alle plattformer.

Oslofolk er uansett svært vanskelige å nå med radio. Ifølge Kantar er det bare 53,9 % av befolkningen som i det hele tatt hører på radio i løpet av en dag.

Det er de eldre som er klart mest lojale til radio i hovedstaden. I alle aldersgrupper under 40 er det under 50 % som lytter til radio, mens det er størst oppslutning mellom 60 og 69 år

Lokalradio i Oslo er mer jevnt fordelt på alder, men har en liten topp i aldersgruppen 40 til 60 år. Lokalradio, P4 og NRK P1 er til og med helt jevnstore mellom 40 og 49 år i hovedstaden.

Som en morsom anekdote kan vi nevne at NRK P3 har godt med lyttere mellom 50 og 59 år i Oslo ( 6,1 % mot et snitt på 6.9 %) Faktisk er det langt færre mellom 12 og 19 år som velger P3, selv om de er nærmere målgruppen.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

3 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Jeg har kutta ut NRK både pga av DABbologien og elendig nivå på programlederne. Ni-timen og Reiseradioen orker jeg ikke høre på lenger, dette til tross for tidligere årelang fast lytting.