En stuga i Sverige. Illustrasjon fra Pixabay
Radionyheter

Mer trøbbel for DAB i utlandet

Det er dårlige tider for de som trodde at andre land ville følge etter Norge og satse på DAB. I Sverige meldes det om nye forsinkelser og i Irland er det nå slutt for DAB i RTE-regi. 

Da de riksdekkende radiokanalene slukket sine FM-sendere i 2017 og gikk over til DAB som kringkastingsplattform ble det brukt som argument at flere andre land var i ferd med å gjøre det samme. Fire år senere er det bare Sveits som er i nærheten av en FM-slukking, i andre land dabber interessen kraftig av.

Den irske statskringkasteren RTE har varslet at de i løpet av mars vil stenge ned sine DAB-sendere for godt. Det er bare RTE som har sendt på DAB i Irland og den manglende interessen fra de kommersielle har ført til mangel på lyttere etter 15 års sendinger. Mindre enn 1 prosent av radiolyttingen i Irland skjer på DAB, ifølge radionytt.se.

Et kommersiellt foretak har fått konsesjon til å sette opp et DAB-nettverk i Irland.  De melder om stor interesse for kanalplasser men det er ukjent når de eventuellt vil starte utbyggingen av sitt nettverk.  På hjemmesiden står det bare at de ikke lenger tar imot søknader om plass.

Samtidig har Bauer i Sverige bedt om nok en utsettelse på utbyggingen av DAB i vårt naboland. Bauer skulle egentlig ha dekning i 50 % av befolkningen innen 1. oktober 2021. Men, de melder nå at på grunn av korona-pandemien vil de ikke klare å oppfylle dette konsesjonsvilkåret.

Bauer startet opp med DAB i Stockholm i juli i fjor og dekker nå også Gøteborg og Malmo, totalt 40 % av befolkningen, melder radionytt.se. NENT Group har sitt eget DAB-nettverk, med lignende dekning.

I Storbritannia har den digitale lyttingen passert 50 % men det er ikke tatt noen avgjørelse om FM-slukking. I Danmark er også DAB i ferd med å bli en viktig plattform, men nok en gang er det ikke tatt noen avgjørelse om slukking av FM, som fortsatt er den desidert viktigste plattformen for radio på verdensbasis.

I Norge sender fortsatt de aller fleste lokalradioer på FM og har fått lov til å gjøre det til 2027.

Tags

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar