Radio 102, studio
Radionyheter

Merker allerede DAB-effekten

Radio 102 i Haugesund er en av mange lokalradioer som nå merker at lyttingen øker på grunn av rikskanalenes FM-slukking, eller DAB-effekten. Redaktøren tror at lyttertallene vil fortsette oppover. 

Radio 102 hadde en daglig oppslutning i hele 2016 på 21 prosent. Når tallene nå er gjort opp for 2017, viser de en økning til 29 prosent. De siste lyttertallene for lokalradio ble offentliggjort av Kantar TNS i går.

– Vi merker allerede DAB-effekten (slukkingen av FM) på våre tall. Etter hvert som vi får nye kvartalsmålinger, der vi får ytterligere effekt av de nasjonale FM-slukkingen, ser jeg ikke bort fra at lyttertallene våre kan styrke seg ytterligere, men det får vi eventuelt glede oss over når tallene for 1. kvartal 2018 foreligger i april, sier ansvarlig redaktør Thor Magnar Thorsen i Radio 102 til sin egen lokalavis.

I Rogaland fylke har den totale radiolyttingen gått ned fra 68 % i fjerde kvartal 2016 til 62 % i fjerde kvartal 2017. NRK sluttet å sende på FM i juni mens NRK, P4 og Radio Norge sluttet å sende på FM i september, samtidig som kommersiell lokalradio i Stavanger-området fikk forbud mot å sende på FM.

Til tross for dette økte lokalradio i Rogaland fra 23 til 29 %. Det betyr at det er mange lokalradioer utenfor Stavanger som gjør det virkelig bra:

– Det er en glede vi deler med de fleste andre lokalradioer i Norge som også opplever økt oppslutning etter at de nasjonale kanalene slukket sine FM-sendinger, sier Thorsen til Haugesunds Avis.

NRK er den store taperen i Rogaland, og har gått ned fra 49 % i Q4, 2016 til bare 34 % i Q4, 2017. Lokalradio totalt er nå altså nesten like store som NRK totalt!

P4 (hovedkanalen) og Radio Norge er begge halvert og har gått ned fra 23 til 11  % for P4 og fra 11 til 5 % for Radio Norge, viser tall fra Kantar TNS. Likevel er NRK P3 de som taper aller mest og går fra 12 til 4 %.

Kantar TNS kan forøvrig også fortelle at lyttingen på utenlandsk radio er doblet i Rogaland det siste året, fra 1 til 2 %.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar