Daglig leder i Radio Metro AS, Svein Larsen (Foto: Pål Lomeland)
Radionyheter

Metro krever erstatning fra P4 og Bauer

Radio Metro mener at de kommersielle konkurrentene P4-gruppen og Bauer Media bevisst har utestengt Metro og søsterkanalene fra DAB og krever 105 millioner kroner i erstatning. 

Flere har påpekt at det på DAB i dag kun er tre riksaktører. Statskanalen NRK har sin egen DAB-blokk, mens P4-gruppen og Bauer Media deler en annen DAB-blokk, kalt Riksblokk 1. Det er ingen andre nett tilgjengelig pr. i dag, bortsett fra lokale nett. Konsesjon for Riksblokk 2 er gitt, men den er ikke bygd ut.

Til tross for lovnader om mangfold har det ikke kommet noen nye aktører på banen og Metro-sjef Svein Larsen mener at dette har vært en bevisst handling fra de kommersielle radiokanalene. Han klager derfor saken inn for Konkurransetilsynet:

– Jeg håper vi får oppmerksomhet omkring denne prosessen og den måten aktørene har opptrådt på, og at Konkurransetilsynet sier at slik skal man ikke opptre i henhold til konkurranselovgivningen, sier Svein Larsen til Dagens Næringsliv.

Larsen er sjef for Metro-gruppen, som sammen med sine søsterkanaler The Beat og Radio Rox har blitt tvangsslukket på FM i Oslo, fordi Stortinget var redd for at han da skulle ta lyttere fra de kommersielle rikskanalene. Samtidig mener altså Larsen at han i praksis også er utestengt fra DAB.

Larsen skriver til Konkurransetilsynet at grunnlaget for klagen er at de to konkurrentene har «utformet og inngått avtaler i den hensikt å utestenge oss og andre tredjeparter fra å delta i det nasjonale distribusjonssystemet Riksblokk 1 og Riksblokk 2 og dermed i praksis også utestenge nye radioaktører fra å kunne konkurrere i det nasjonale radiomarkedet helt frem til 2032.»

Svein Larsen har beregnet at hans kanaler kunne hatt en reklameomsetning på 105 millioner kroner i det nasjonale radiomarkedet, dersom de hadde fått sende i dab-nettet frem til 2032. Han krever nå et tilsvarende beløp i erstatning, skriver Dagens Næringsliv.

Til tross for tvangsslukkingen av senderne i Oslo har Radio Metro ikke bare klart å holde på lytterne på FM, men også skaffet seg langt flere lyttere, takket være at de også har konsesjoner i andre deler av Østlandet. De sender også på lokal DAB, men mener seg altså utestengt fra muligheten til å sende riksdekkene.

Både P4-gruppen og Bauer Media avviser at de har gjort noe galt.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar