Sverige flagg
Radionyheter

Minst 3 nye rikskanaler på FM

Svenske myndigheter går motsatt vei i forhold til Norge og utreder nå mulighetene for å få flere nasjonale kommersielle kanaler på FM. 

PTS, Post og Telestyrelsen, i Sverige har fått i oppdrag fra regjeringen å se nærmere på frekvensene til kommersiell lokalradio. Målet er å skape minst tre nasjonale nettverk på FM, melder radionytt.se

I vårt naboland er det i dag ingen nasjonale kommersielle radiokanaler, kun kommersiell lokalradio. Disse sender gjerne i nettverk slik at de er semi-nasjonale, noen har noe lokalt innhold, andre kun lokal reklame.

Svenske myndigheter mener at en ny frekvensplan vil fremme konkurransen og gi gode forutsetninger for kommersiell radio. Målet er at de nye nasjonale nettene skal få en dekningsgrad på 80 – 85 %. Det er uklart hvor mye plass som blir satt av til regional kommersiell radio.

Den nye frekvensplanen skal være på plass innen den nye konsesjonsperioden starter i 2018. PTS skal presentere en delrapport allerede senere i høst og ha hele planen klar innen 30. juni neste år.

Sveriges Radio og nærradio skal fortsette som før. Nærradio i Sverige er en annen kategori enn lokalradio og er i stor grad menigheter, ideelle organisasjoner og andre ikke-kommersielle foretak.

Den svenske Riksdagen gravla i vinter et forslag om å slukke FM-nettet og satsingen på DAB er minimal, selv om aktørene har muligheten til å sende digtalt dersom de vil.

I Sverige gikk riksrevisoren kraftig ut mot DAB-prosjektet og mente at det dårlig for lytterne og innebar betydelig risiko for både beredskap og økonomi. I Finland ble DAB gravlagt allerede i 2005 og i Danmark er FM-slukking utsatt inntil videre.

Norge er fortsatt det eneste landet som har vedtatt slukking av FM-nettet. Etter planen skal rikskanalene NRK, P4 og Radio Norge slå av sine FM-sendere i løpet av 2017. De aller fleste lokalradioer fortsetter å sende på FM minst til 2022.

Tags

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar
  • La FM leve. Helt absurd at bare Norge legger ned FM nettet. Burde hørt på hva folket mener