NRK Radio og TV kan bli rammet av streik i morgen. Tidligere NRK-streiker har ført til flere lyttere for lokalradioene.
– Tirsdag 15. mai kan mer enn 2.300 NRK-ansatte gå ut i streik dersom partene ikke kommer til enighet i meklingen. NRK-meklingen starter mandag hos Riksmekleren. Fristen for å komme til enighet er midnatt, natt til tirsdag, står det i en melding hos NRK.
Dersom det ikke blir en løsning, tar LO Stat ut 614 NRK-ansatte i streik, mens Norsk Journalistlag tar ut omtrent 1.700 journalister i streik.
LO Stat mekler på vegne av Norsk Tjenestemannslag og Musikernes Fellesorganisasjon. Norsk Journalistlag mekler samtidig for sine medlemmer.
Sist gang Norsk Journalistlag var i streik var også i NRK-området i 2006. Da varte streiken i 8 dager. Også i 1990 og 1993 var NRKJ i streik. I 1990 varte den i 25 dager og tre år senere kun i tre dager, melder Journalisten.
Hovedoppgjøret for to år siden endte også hos Riksmekleren, men da kom partene til enighet 12 timer på overtid.
Leder Richard Aune i NRKJ sier til sitt eget fagblad at de ikke kunne godta en forutsetning fra Spekter om å lande oppgjøret innenfor en ramme på 2,8 prosent.
–De ville ha oss med på en slags garanti om at resultatet ikke ville overstige det. Dersom vi ville godta det var de villig til å forhandle videre. Men det er en forutsetning som er i strid med vår målsetting om å redusere lønnsgapet noe. Derfor var det uaktuelt å bli med på, sier Aune til Journalisten.
Lønnsgapet Aune viser til, handler om at NRKJ vil tette avstanden til lønnsnivået i andre store norske mediehus. Dette gapet er ifølge NRKJ på 110.000 kroner.
En NRK-streik vil trolig få store og umiddelbare konsekvenser, spesielt for direktesendt radio og TV, nyhetssendingene og nyhetsdekningen og strømming av innhold på nett, melder TV2.
Lokalradio er ikke omfattet av denne meklingen og fortsetter å sende som vanlig. Det er velkjent at mange lyttere velger å høre på noe annet når det er streik i NRK.