Foto: Pål Lomeland
Radionyheter

Nå er det bare lokalradio igjen

I dag slår NRK, P4 og Radio Norge av sine FM-sendere i Troms og Finnmark. Dermed er det bare lokalradio igjen på FM-båndet i Norge. Her er en liten oppsummering av prosessen. 

Mange eksperter og Norsk Lokalradioforbund gikk aktivt ut og advarte mot å slå av FM-nettet i Norge. Likevel bestemte Stortinget seg i 2015 for at den norske radiobransjen skulle digitaliseres. Men, det ble også lagt til et unntak. De aller fleste lokalradioene i Norge har fått konsesjon til å fortsette å sende på FM fram til 2022.

Her kom dog et viktig avvik, for Stortinget bestemte også at de store kommersielle lokalradioene i storbyene ikke skulle få lov til å sende på FM fordi de da kunne ta lyttere fra rikskanalene.

I løpet av året har NRK, P4 og Radio Norge regionvis slukket sine FM-sendere og i dag er det de to nordligste fylkene sin tur. Etter i dag er det kun lokalradio å høre på FM i hele landet.

Hvordan har det så gått?

Mange lokalradioer jubler over å blitt alene på FM-båndet og meldingene om doblet lytteroppslutning er mange. Det er selvsagt mange lokalradioer som sender både på FM og DAB

Rikskanalene har mistet oppslutning, NRK har mistet mellom 20 og 25 % av sine lyttere og den totale radiolyttingen er ned med over 10 %. Men, disse tallene ble laget før P4 og Radio Norge slo av på FM i Oslo og omegn.

Det er noen lokalradioer som selv har valgt å forlate FM-båndet og satse digitalt, men det er ikke kommet meldinger om noen lokalradioer som har mistet lyttere og omsetning etter at rikskanalene ble heldigitale.

Ikke minst er det fortsatt over 1 million biler som fortsatt ikke har DAB-radio og disse billistene kan fortsatt høre på lokalradio. I grenseområdene er det også mange som kan høre på svensk radio, andre steder kommer finsk eller dansk radio inn.

I løpet av den siste uka har det også være en dramatisk utvikling på lokalradiofronten, ettersom Radio Metro har nektet å gå av lufta i Oslo, fordi de mener seg urettferdig behandlet og ESA ikke har behandlet klagen på at de blir tvunget av lufta.

Siste kapittel av FM-slukkingen er altså ikke skrevet.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar