I dokumentarfilmen «Mina og Røverne» følger vi Mina Hadijan, de innsatte og deres arbeid i Røverradioen. Filmen har Norgesprèmiere 29. august og slippes på kino uka etter.
Mina Hadjian er selv kjent fra radioprogrammet «Mina» som gikk på NRK P3. «Mina» var en av NRKs mest suksessrike satsinger mot en målgruppe utenfor veletablerte sosiale lag før hun fikk sparken.
Mina tror på to ting: ordenes kraft og retten til å få en ny sjanse i livet. Dette har ført henne til å lage det banebrytende fengselsbaserte radioprogrammet: RøverRadioen. Slik er omtalen av filmen som snart kommer på kino.
I «Mina & Røverne» følger vi Mina, røvere og deres arbeid i fengselsradioen. Vi ser dem i dagligdagse situasjoner der de intervjuer hverandre og åpner opp om oppveksten, livet bak murene og livets store spørsmål. Og vi ser Mina navigere både eksplosive utbrudd, dype bekjennelser fra noen av Norges hardeste kriminelle og et uoppklart drap.
Regi er ved Kari Anne Moe, som fikk idèen da hun så et intervju med Mina på tv der hun fortalte om Røverradion, radio som lages fra innsiden av fengsler i Norge.
– Jeg har alltid likt Mina Hadjian – fra dengangen hun var Norges største radiostjerne på P3, og jeg ble veldig interessert i dette hun sa om at selv om man er fratatt friheten til å bevege seg fysisk der man vil, så har man fortsatt ytringsfrihet, sier Moe.
I filmen blir vi kjent med Mina og tre av hennes røvere. To av røverne – Josh og Dennis soner dommer i Oslo fengsel og er del av Røverradions redaksjon på innsiden. Rune Cato begynte å jobbe i Røverradion da han sonet i Eidsberg og har nå sluppet ut og blitt del av Røverradions redaksjon på utsiden. Rune Cato har bestemt seg for å bli “krimfri” for første gang i livet og dette skal det vise seg – er en krevende øvelse.
– I filmen får vi være med på hendelser jeg absolutt ikke kunne forutse da jeg begynte å gjøre opptakene til Mina og røverne, som f.eks det at Rune Cato bestemmer seg for å bli soldat og dra til Ukraina for å kjempe mot den russiske okkupasjonen. Eller at Dennis i Oslo fengsel identifiserer seg som dame og lengter etter et miljø der hen kan være seg selv, forteller Moe til lokalradio.no og fortsetter:
– Mina og røverne er blitt en film om utenforskap, vennskap, om håpløshet og framtidstro. Om hvor stor kraft enkeltmennesker har i seg til å skape endring i andre menneskers liv og hvor sårbare, sterke og fine også røvere kan være. Det er blitt mye latter og mange tårer.
– Var det noen spesielle utfordringer med å filme i et fengsel?
( Moe ) – Ja, særlig det at det var vanskelig å få informasjon underveis om de dem jeg filmet. Jeg kunne ikke bare ringe dem og høre hvordan det gikk eller hva vi planla å filme neste gang vi kom til fengselet. Vi filmet f.eks en del i Eidsberg fengsel, der var det en veldig fin gjeng med unge menn som var del av Røverradions redaksjon der, men vi opplevde at nesten alle disse gutta etter hvert ble flyttet til andre fengsler underveis, uten at vi hadde noen mulighet til å få beskjed om dette – så jeg fikk ikke fulgt dem lenge nok, veldig synd, jeg tenker fortsatt mye på disse gutta. Og jeg som først tenkte at det skulle bli ekstra stabilt å filme folk som satt inne – da hadde jeg iallfall stabil tilgang til de medvirkende tenkte jeg – det var helt feil.
Filmen Mina og røverne kommer på kino over hele landet den 6 september og får Norgespremière under Oslo Pix på torsdag den 29. august på Colosseum. Da kommer både Mina og en del røvere til å gå på rød løper og det er fortsatt noen ledige billetter.