Foto: Pål Lomeland
Radionyheter

NATO og DAB opp på høyt nivå

Senterpartiet stiller skriftlig spørsmål til kulturministeren om beredskapen etter at det ble kjent at NATO kan slukke DAB-nettene. Vil FM-slukkingen gå utover sikkerheten?

Det er stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete (Sp) som har kommet med et skriftlig spørsmål til kulturminister Trine Skei Grande i etterkant av det store oppslaget i Aftenposten, der det går klart fram at NATO ønsker seg frekvenser som i dag brukes av DAB og at dagens DAB-sendere kan bli overkjørt av NATO både i krig og i fredstid.

Det konkrete spørsmålet fra Navarsete til kulturministeren lyder:

– Kva har regjeringa gjort for å sikre at beredskapen i Noreg ikkje vil bli råka som følgje av sløkkinga av FM-nettet, og kan statsråden garantere at norske styresmakter vil nå ut til alle landet sine innbyggarar over radio, dersom NATO i ein krisesituasjon skulle ta kontroll over DAB-nettet sitt frekvensområde?

Ut fra behandlingen på Stortinget kan det se ut som spørsmålet er sendt videre til forsvarsministeren. Navarsete skriver videre i sin begrunnelse:

– Aftenposten avdekkar tysdag 12. juni at konsekvensane i høve sikkerheit og beredskap kan bli store som følgje av nedlegginga av FM-nettet i Noreg. Mellom anna åtvarar tidlegare leiar ved IKT Norge, Per Morten Hoff, mot at norske styresmakter kan få problem med å nå ut til alle landet sine innbyggarar over radio, dersom NATO i ein krisesituasjon skulle ta kontroll over DAB sitt frekvensområde.

Kommunikasjonssjef Knut Granhagen i Cyberforsvaret bekrefer overfor Aftenposten at NATO nå sterkt oppfordrer til å reservere frekvensområdet 225 -240 for det som kalles «primær bruk».

Norsk riksdekkende DAB opererer i frekvensbåndet 230 – 240 Mhz.

– Hvis DAB må slukkes i hele eller deler av Norge, har vi et gigantisk problem, sier Per Morten Hoff, tidligere leder av IKT-Norge og ekspert på DAB, til Aftenposten.

Han varsler at myndighetene kan få problemer med å nå ut til alle landets innbyggere, over radio, om NATO i en krisesituasjon skulle ta kontroll over frekvenseområdet.

I disse dager forberedes øvelsen Trident Junction, der 29 nasjonar og 40 000 soldater kommer til Norge i oktober og november.

Problemet er radiokommunikasjonen, for de millitære opererer på de samme frekvensene som brukes til DAB i Norge. Alt som skal til er at en av nasjonene som deltar begynner å gjøre som de pleier. Dermed overdøver de DAB-radioen i store områder.

Ifølge Aftenposten har dette allerede skjedd, under NATO-øvelsen Dynamic Guard utenfor Bergen i februar. Forsvaret benekter ikke at det skjedde.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

2 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

 • Dersom man hadde foretatt nødvendige konsekvensanalyser i forkant, ville man raskt oppdaget at det frekvensområdet man tenkte å benytte til DAB-radio, overhodet ikke er allokert til kringkastningstjenester ! Vedkommende som uten videre har gitt grønt lys for dette, har faktisk begått en meget grov forbrytelse / uforstand i tjenesten. På grunn av landets sikkerhet, er det nødvendig at DAB-nettet enten tas av lufta, eller legges til andre frekvensområder. La oss heller få tilbake det gode gamle FM-nettet som vi var så glade i !

 • 230 a 240 Mhz.= 13A -13F. VHF III BAND. 174-240Mhz:

  “-230—————————
  NATO military band. (Equipment) ARFA/DRFB/FMSC/NJFA/CEAC
  “military air-ground-sea tactical communications” (25kHz AM channels) some 12.5kHz spaced ch.s?
  Radio Relay, PTARMIGAN multi-channel trunk links.
  225-400MHz “HaveQuick” frequency hopped system (7000ch wartime mode, ~20 channels otherwise)

  “In 1951 the NATO nations decided to reserve 225-400 MHz for military use, and move
  air-ground-air comms to this band from the 100-150 MHz area.” – DSI2
  The lower end has been lost to DAB, and from 380 upwards is earmarked for Land Mobile such as TETRA.

  Used by the Red Arrows, Falcons, Sharks etc for airshows

  Some satellite (FM, wide bandwidth) downlinks, especially in the 240/260 MHz region. System info. More”

  http://ukspec.tripod.com/spectrum.html#b230