Illustrasjon Foto: Pixabay
Radionyheter

NATO-øvelsen kan slå ut DAB, opplyser Nkom

Den store millitære øvelsen i Norge, Trident Juncture kan føre til forstyrrelser både på mobilnettet og for DAB-signalene.

Det er velkjent at flere Nato-land bruker frekvensområdet 225–240 MHz til å kommunisere. Dette er også frekvensområdet som blir brukt til DAB i Norge.

Snart kommer 40 000 soldater fra en rekke land til landet for å delta i NATO-øvelsen Trident Juncture. Nkom kan ikke garantere at DAB vil fungere under hele øvelsen:

– God planlegging i forkant vil minimere sannsynligheten for forstyrrelser, men det vil alltid være en viss risiko for at det likevel skjer. Det sier John-Eivind Velure, avdelingsdirektør i Spektrumsavdelingen hos Nkom til NRK.

De påpeker at det er Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) som styrer hvem som får bruke hvilken frekvens, og ingen av Nato-landene er gitt rettigheter til å bruke dette frekvensområdet.

Nkom vil derfor sette ut biler og utstyr for å måle om det er noen som kobler seg på frekvensområdet. Sammen med Forsvaret skal de klare å finne frem til hvor signalene kommer fra og stoppe dem som ødelegger for DAB.

Mobilnettet kan også bli rammet under denne NATO-øvelsen. Her er det mer snakk om at det kan bli for mye trafikk på en gang og dermed føre til at nettet blir utilgjengelig i perioder.

Samferdelsminister Jon Georg Dale forteller at mye av arbeidet med å sikre at DAB- og mobilnettet ikke blir påvirket er opp til Nkom.

– Nkom har lang erfaring med tilsyn med frekvensbruk under store internasjonale idrettsarrangementer, slik som sykkel-VM i Bergen i 2017, ungdoms-OL på Lillehammer og årlige konkurranser i Holmenkollen. Nkom legger til grunn at våre erfaringer fra slike arrangementer kan skaleres opp til Trident Juncture, forteller ministeren til NRK

LES HELE SAKEN HER

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar