Studio i Radio Trøndelag. Foto: Kyrre Dahl
Radionyheter

Nord-Trøndelag best i Norge på lokalradio

Nord-Trøndelag har blitt norgesmester på lokalradio. Det viser den siste kvartalsrapporten fra Kantar TNS. Årsaken er en firedobling av lyttertallene.

I Nord-Trøndelag har det virkelig skjedd positive ting for lokalradio det siste året. Lokalradio totalt har gått fra en daglig oppslutning på 8 % i 1. kvartal 2017 til formidable 31 % i første kvartal i år.

Det er altså nesten en firedobling for lokalradioene i Nord-Trøndelag. I mellomtiden har rikskanalene slått av sine FM-sendere og det virker som lytterne i Midt-Norge flokker til lokalradio.

At Nea Radio har fått FM-dekning i deler av fylket kan også spille inn på tallene.

– Vi har registrert en utrolig økning i lyttere nord i fylket etter at vi satte opp FM og DAB her. Det merkes også på lytterskaren at det stadig blir flere og flere trøndere fra nord  som lytter til oss, sier daglig leder i Nea Radio, Stian Elverum.

– Den redaksjonelle satsingen og målet om å være “verdens beste trønderradio” for alle trøndere verden over er noe vi jobber for hver eneste dag og vi er glade for at vi blir tatt så godt i mot, sier Elverum.

Nord-Trøndelag dunker dermed ut Hedmark. Men, med 30 % daglig oppslutning i 1. kvartal 2018 er det ingen grunn til å fortvile for lokalradioene i Hedmark, der mange allerede er høyt oppe på lista over landets mest populære lokalradioer.

Nabofylket Oppland, som snart slås sammen med Hedmark, gjør det også bra på lokalradio og totalt 23 % av befolkningen hører på daglig. Vestfold klarer også 23 %.

FM-nekten for lokalradio i storbyene har fått negative utslag i Oslo og Hordaland, selv om lokalradio også her fortsatt klarer seg bra, til tross for at de måtte slukke sine FM-sendere mot sin vilje. Den daglige oppslutning i disse to fylkene er omtrent den samme som før for lokalradio. Hvis man tar i betraktning at flere radioer er borte, er det bra tall for de som er igjen.

I Rogaland, der lokalradioene i Stavanger ble tvangsslukket, kan man ikke se tegn på at det har hatt noe negativ effekt for lokalradio, tvertimot er lyttingen på lokalradio totalt sett gått kraftig opp.

I Sør-Trøndelag ser man effekten, selv om lokalradio har gode tall. Nea Radio alene er kjempestor i sitt område og det er nærliggende å tro at lokalradio i Sør-Trøndelag hadde vært mye større om lokalradioene i Trondheim hadde fått lov til å fortsette på FM.

Her er lista over daglig lytting på lokalradio, 1. kvartal 2018:

NORD-TRØNDELAG – 31 % 

HEDMARK – 30 %

ROGALAND – 26 %

OPPLAND – 23 %

VESTFOLD – 23 %

TELEMARK – 22 %

BUSKERUD – 22 %

VEST-AGDER – 22 %

SØR-TRØNDELAG – 22 %

TROMS – 18 %

FINNMARK – 18 %

MØRE OG ROMSDAL – 17 %

ØSTFOLD – 17 %

NORDLAND – 14 %

AUST-AGDER – 14 %

HORDALAND – 14 %

OSLO/AKERSHUS – 13 %

SOGN OG FJORDANE – 7 %

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.