Novafest 30 år FOTO: Radio Nova
Radionyheter

Novafest fyller 30 år

Novafest, Radio Novas egen musikk- og kulturfestival for unge, lovende og fremadstormende aktører, har 30-årsjubileum i år.

I den anledning blir årets festival, som kommer til å foregå 16.-21. mars, ekstra storslagen. På programmet står blant annet Spellemannsnominerte brenn., Johan Harstad som DJ og en urpremiere av Bing og Bringsværds Av støv er du kommet (oppfølgeren av NRK-serien Blindpassasjer som aldri ble produsert).

Novafest er studentradioen i Oslo, Radio Nova, sin helt egne musikk- og kulturfestival. Hvert år fylles programmet med unge, lovende artister og aktører som har gått kommersielle kanaler hus forbi. Årets program er intet unntak.

I likhet med Radio Nova, er festivalen bygget på frivillighet og kremmerånd. Målet har aldri vært å tjene penger, hverken for arrangørene eller aktørene.

– Vi vil heller gå i underskudd enn å lage noe som allerede har blitt laget, sier medarrangør Lisa Zhuang.

HJEMMESIDEN NOVAFEST.NO

Uka starter med festivalens egne bursdagsfest på Last Train med både kake og taler. Elektronikaveteranene Palace of Pleasure og DJ Chika Dole står for musikken, og på gjestelista står blant annet ordfører i Oslo, Marianne Borgen.

To kulturelle dager følger på tirsdag og onsdag. Festivalen har blant annet fått rettighetene til å avholde en urpremiere av «Av støv er du kommet» skrevet i av Jon Bing og Tor Åge Bringsværd. Manuset skulle være oppfølgeren til NRK-serien «Blindpassasjer» fra 1978, men ble aldri produsert.

Det blir også, i samarbeid med Feministisk Filmklubb, visning av kultklassikeren Spice World fra 1997. Visningen vil bli etterfulgt av en panelsamtale med spennende gjester.

– Det hadde vært lett å for eksempel arrangere en filmvisning med kjente klassikere fra 90-tallet, men det er artigere å introdusere publikum for ting ingen har hørt om eller alle har glemt, beretter Zhuang.

– Vi har prøvd å sy sammen et minneverdig program som en slags hyllest til Novafest-ånden og festivalens historie. Og siden Novafest ble arrangert for første gang i 1990, har vi prøvd å holde oss til et 90-tallstema, sier Zhuang.

På torsdagen venter en musikalsk kveld med trøkk. Det hemmelighetsfulle bandet The Gods åpner konsertkvelden på Chateau Neuf før de Spellemannsnominerte stjerneskuddene i brenn. tar over rockemusikkens stafettpinne.

Fredag er det fremadstormende band som von august, FLTY BRGR GRL og Greatfruit, samt Radio Novas egne DJ Électronique, som står for de musikalske høydepunktene. The Pueblo & Alex, Mandalai Lamas og Hudkreft avslutter det hele på Blitz på lørdagen. 

snÆrk på Novafest 2019 FOTO: Radio Nova

Novafest har røtter helt tilbake til 1990. På den tiden fantes ikke noen av de store byfestivalene som vi kjenner til i dag.

– Noe av det som ga oss den suksessen vi hadde var at vi var de første i hovedstaden som kunne tilby store og annerledes musikk- og kulturopplevelser under samme festivaltak. 

Den første festivalen ble arrangert i et gammelt suppekjøkken i Lakkegata med navn Slurpen. Det var døgnåpent fra fredag kveld til søndag morgen, og inngangsprisen var kun 30 kroner. Arrangørene hadde klart å overtale Raga Rockers til å spille, men dette ble holdt hemmelig.

I tillegg fikk festivalpublikummet nyte blant annet opera, argentinsk mat og tegneserier.

I årene etter har Novafest hatt flere artister på plakaten som i senere tid har slått gjennom, blant annet PASHA, Daniel Kvammen, White Stripes, Motorpsycho og Kaja Gunnufsen. 

Også i år er billettprisene like spiselige som de var på suppekjøkkenet i 1990. Arrangementene på mandag, tirsdag og onsdag er gratis. Konsertkveldene på torsdag, fredag og lørdag koster henholdsvis 100, 70 og 80 kroner.

– Det er en stor ære å videreføre de viktige tradisjonene og verdiene festivalen står for, og vi er stolte over å være er en arena for de uoppdagede med stort potensiale, avslutter Zhuang.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar