Programleder Stian Elverum produserer ettermiddagssending fra Nea Radio i Røros (Foto: Pål Lomeland)
Radionyheter

NRK har sagt opp samarbeidsavtale med Nea Radio

I over 20 år har NRK og Nea Radio i Trøndelag hatt et utstrakt samarbeid om utveksling av programinnhold og videredistribusjon av sendinger. Nå har NRK sagt opp samarbeidsavtalen med lokalradioen. Årsaken er statskanalens overgang til digital distribusjon.

– Avtalen er oppsagt fordi rikskanalene skal kutte sin distribusjon på FM og da kan ikke vi snike oss til å publisere på denne plattformen via Nea Radio. Da hadde vi brutt vilkårene for slukkingen, sier Sigrid Gjellan som er regionredaktør i NRK til lokalradio.no.

Regionredaktør i NRK, Sigrid Gjellan
Regionredaktør i NRK, Sigrid Gjellan

De to kanalene har hatt et tett samarbeid fordi NRK ikke har hatt eget distriktskontor i områdene som Nea Radio dekker. Så utstrakt har samarbeidet vært at det i sin tid ble vurdert i Stortinget om NRK kunne inngå et slikt aktivt partnerskap med en lokalradio. I tillegg til gjensidig utveksling av redaksjonelt innhold, har Nea Radio som en del av avtalen videresendt deler av distriktssendingene til NRK Trøndelag. Den 8. februar, datoen hvor NRKs kanaler i Trøndelag forlater FM-nettet for godt, er samarbeidet over.

– Det er beklagelig at NRK sier opp avtalen, men vi tar det til etterretning. Vi forstår at NRK ikke kan sende videre på våre FM-sendere når det riksdekkende nettet slukkes. Samtidig er vi glad for at vi har muligheter til å sende både på DAB og på FM i fem år framover. Det vil gi oss et konkurransefortrinn ettersom vi kommer til å høres på samtlige plattformer. Du skal ikke behøve å kjøpe nytt radioapparat eller teknisk utstyr for å lytte til Nea Radio, sier digitalredaktør i Nea, Nils Kåre Nesvold til lokalradio.no.

Digitalredaktør i Nea Radio, Nils Kåre Nesvold
Digitalredaktør i Nea Radio, Nils Kåre Nesvold

Nea Radio vil nå fylle det kommende tomrommet i sendeskjemaet med egenproduserte programmer.

– Nea Radio vil øke sendetiden framover og bli en 24/7-kanal på både DAB og FM med sterkt fokus på lokalt innhold i både ultralokale sendinger og regionale samsendinger, forklarer Nesvold.

Begge parter ønsker å fortsette det redaksjonelle samarbeidet og har allerede innledet en dialog for å finne fremtidige samarbeidsformer.

– Vi hadde et møte i forkant av Midt-Norsk Lokalradiokonferanse for å se på hvilke typer samarbeid vi kan ha som ikke bryter med distribusjonspolitikken, sier Gjellan.

– Samarbeidet med NRK er viktig for Nea Radio, men også for NRK etter det vi forstår. Vi håper Nea Radio fortsatt kan samarbeide med NRK også i åra framover. Vi har en god dialog med NRK om dette, og håper å komme fram til løsninger som kan gavne både oss og NRK, avslutter Nesvold.

Om forfatteren

blank

Pål Lomeland

Pål Lomeland er daglig leder i Norsk lokalradioforbund. Han er utdannet journalist ved Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand, og har hatt sitt virke innenfor radiobransjen siden 1991.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar