Øyvind Vasaasen, NRK, på IFA 2016. Foto: Kyrre Dahl
Radionyheter

NRK innrømmer at internett vil ta over for DAB

Selv NRK`s ivrigste DAB-forkjemper Øyvind Vasaasen innrømmer at internett-teknologi kommer til å overta for DAB+. Likevel mener han at lytterne må tvinges over på DAB. 

Neste år skal rikskanalene etter planen slukke sine FM-sendere i dag og kun sende digitalt. Derfor prøver de nå å skyve alle lyttere over på DAB+. Lokalradioene fortsetter å sende på FM i mange år fremover og mange i lokalradiobransjen mener at det er mye viktigere å satse på internett. Nå får de støtte fra uventet hold:

– Det neste teknologiskiftet er åpenbart internett. Det kommer en eller annen gang, men det kommer til å gå noen år. Det sa Vasaasen da Kringkastingsrådet hadde møte torsdag.

Kringkastingsrådet er et NRK-organ som kun hadde orientering om DAB på dagsorden. Selv om NRK-nestoren har klare meninger om radioens fremtid på internett mener han likevel at det er viktig å slukke sine FM-sendere og tvinge NRK-lyttere over på DAB:

– Jeg mener likevel det er riktig å bruke kringkasting i et land som Norge nå fordi internett ikke ville vært bærende for eksempel på beredskap, sa han ifølge Journalisten.

Når Øyvind Vasaasen fikk spørsmål fra Kringkastingsrådet om ikke DAB er en gammel teknologi svarte han følgende:

– Det tar lang tid å få en sånn teknologi rundt om i hele verden. Dette har pågått siden begynnelsen av 1990-tallet, men den er oppgradert kraftig gjennom overgangen fra DAB til DAB+, og den utvikler seg videre, sa han ifølge journalistenes eget fagblad

Han mener også at beredskapen blir bedre med DAB enn med FM, særlig i bil, selv om over en million biler fortsatt ikke har installert DAB-radio i bilen.

Rådets medlemmer har tydeligvis fått med seg kritikken.  Finn Egil Holm spurte for eksempel hvordan det vil bli med utenlandske yrkessjåfører som ikke har DAB i bilen.

– I mange tunneler har vi høytalere og variable skilt. Vi vet at vi ikke treffer alle trafikanter med innskyting på radio. Men de som ikke får melding på radio ser adferden til andre. Vi klarer aldri å treffe alle i en tunnel. Men ja, i Norge må de høre på DAB, svarte ingeniør Dag Vidar Torget fra Statens vegvesen.

LES MER OM DETTE PÅ JOURNALISTEN.NO

De aller fleste lokalradioer vil fortsette å sende på FM i mange år fremover. De fleste streamer også sine sendinger på nettradio. Noen er også på DAB. I januar skal NRK etter planen slå av sine FM-sendere i Nordland, så følger resten av landet regionvis i løpet av året, men altså kun riksradio.

Tags

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Da blir det vel nærradioen som blir vinneren da. Like greit det som å kjøpe nye radioer i hus ,hytte og biler m/mere.