Omslaget på boka til Thor Viksveen
Radionyheter

Ny bok med kritisk blikk på DAB

“DAB – utdatert før det er oppdatert?” er tittelen på en bok som er skrevet av Thor Viksveen og slippes på markedet i dag. Han har et kritisk blikk på slukkingen av FM og innføringen av DAB.

Thor Viksveen er journalist, redaktør og forfatter. Han var i perioden 1994 – 2004 sjefredaktør og administrerende direktør i NTB, Norsk Telegrambyrå. Han har også vært politisk medarbeider i NRK.

Nå har han skrevet bok om innføringen av DAB i Norge, hvor det kommer fram flere nye momenter og Viksveen har rettet et kritisk søkeblikk på prosessen som førte til at rikskanalene slukket sine FM-sendere i Norge. Han nevner ord som skandale og politikere som ikke ante hva de vedtok.

Slik blir boka presentert fra forlaget:

I 2017 ble det nasjonale FM-nettet slukket. DAB ble tatt i bruk som nytt landsdekkende overføringsnett for radio. I all hovedsak til øredøvende protester fra en befolkning som skjønte lite av hvorfor det skjedde. I juli 2018 hadde norsk radiolytting falt med mer enn 300 000 daglige lyttere sammenliknet med året før. Oppslutningen var på under 50 prosent. Det laveste registrerte tall siden andre verdenskrig. DAB har fått brorparten av skylden for den voldsomme nedgangen.

Hva er historien bak slukkingen av FM og innføringen av DAB? Den erfarne journalisten og forfatteren Thor Viksveen forteller i denne boken den oppsiktsvekkende historien om hva som skjedde bak kulissene på veien mot overgangen i 2017. Om hvordan aktørene NRK og P4 tok grep om prosessen fra første dag, og om statsråder og stortingsrepresentanter som lite forsto av det de var i ferd med å si ja til. Og om et embetsverk som spilte villig med på laget til de store nasjonale og internasjonale radioselskapene.

DAB-innføringen bærer mot en mediepolitisk skandale, der stadig flere stortingsrepresentanter beklager hva de har vært med på og ber om en vurdering av om FM-nettet bør gjenåpnes.

Denne boken er mediepolitisk historie, fordi det er første gang prosessen som ledet fram til DAB-innføringen kartlegges i detalj.

Omtalen over er skrevet av forlaget, ikke lokalradio.no

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar