Heidi Nilima Monsen og Martin Hovden Foto: Freddy Ludvik Larsen, Altaposten
Radionyheter

Ny kvensk radio i Alta

Torsdag kl. 12 starter Ruijan Radio sine sendinger. Denne kanalen kan du høre på FM 106,9 i Alta. 

OK, så er det ikke en egen radiostasjon, men derimot den kvenske avisen Ruijan Kaiku, med Heidi Nilima Monsen som programleder, som vil starte med sendinger på kvensk, godt hjulpet av Martin Hovden fra Radio Alta, som er lokalradioen i området.

I dag finnes det ingen radiosendinger som er tilpasset kvener og norskfinner.

– Jeg vet at det har vært et stort savn for mange. Kvensk som språk er også i en svært sårbar situasjon, og da er det viktig at man får hørt språket jevnlig, slik at kvensk ikke bare blir noen vage minner fra kjøkkenbordet til bestemor, men at man opplever det som et levende språk -også på radio, sier Heidi til Altaposten, som også er eieren av Radio Alta og majoritetseier av papiravisa Ruijan Kaiku.

Den nye programlederen håper og tror at radiosendingen vil være med på å ufarliggjøre språket og det kvenske.

Det blir to halvtimes sendinger før sommeren, 6. og 13. juni. Fra høsten av blir det sendinger hver uke. Sendingen kan også høres som podkast i etterkant.

– Vi skal ha noen faste spalter, som for eksempel «kvensk fra barnemunn» hvor kvenske barn synger, sier noen regler eller enkle fraser. Det blir også konkurranse, vitser på kvensk, reportasjer og aktualitetstoff, sier Monsen. Litt tilpasset musikk håper de også på, melder Altaposten.

Radio Alta er en lokalradio som gjør det svært på lyttermålingene om dagen. På lyttertallene i 1. kvartal 2019 hadde Radio Alta 27 % daglig oppslutning og ble dermed landets tredje mest populære lokalradio.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar