Ettermiddagssending. Foto: Radio Modum
Radionyheter

Ny renessanse for lokalradio

Når rikskanalene slukker sine FM-sendere neste år kan lokalradio bli vinneren. Radio Modum i Buskerud er blant de som håper på flere nye lyttere neste år. 

Radio Modum, som beskrives av NRK som en ultralokal radiokanal, kommer til å ha sendinger på FM-nettverket i minst fem år til. I et intervju med distriktsendingen sier Henrik Nikolai Pedersen i Radio Modum at han er spent på hva som kommer til å skje de neste årene:

– Jeg håper at folk ikke velger å kaste radioen sin, men at de kan ha den gode gamle Tandberg-radioen stående og høre på radioen der, sier Pedersen.

Det er NRK Buskerud som trekker fram Radio Modum som en av mange norske lokalradioer som kan oppleve et oppsving når NRK og de store kommersielle kanalene går over til bare å sende på DAB.

Styreleder i Norsk Lokalradioforbund, Svein Larsen, mener at norske lokalradioer nå kan få en ny renessanse:

– Det tror jeg absolutt kan komme til å skje. Det er klart at når NRK Buskerud, blant annet, går av 22. april, så er det rett og slett ganske mange som ikke har DAB-radio, i hvert fall ikke i bil, sier Larsen.

– Det kan bety en stor oppsving for mange lokalradioer rundt omkring i landet. Det er en av de uventede virkningene som de nasjonale kanalene ikke har tenkt over, men som er en veldig fordel for lokalradiokanalene som ikke går av FM, sier Larsen til NRK.

Han understreker at det er feil å si at FM-nettet slukkes, ettersom rundt 200 lokalradioer fortsetter å sende på FM minst fram til 2022. Det er bare NRK, P4 og Radio Norge som velger å stenge sine FM-sendere.

– FM-nettet skal ikke stenges. Det er de nasjonale kanalene som går av FM-nettet i løpet av 2017. Dermed tar lokalradio mer kontroll med egne sendere og kan fortsatt operere på FM i flere år fremover, sier Larsen.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Selv har jeg kjempet mot innføringen av DAB fra starten av, til ingen nytte, men som jeg bruker å si ” Det aldri så galt at det ikke er godt for noe ” Nå må alle dere som driver lokalradio stå klare når de store skrur av på Fm. Lokalradioen har dyrket fram de fleste av dem som nå jobber der i dag.
    Brett opp skjorteermene å klem til i det Nrk P4 og Radio Norge stilner. Jeg vet at med alle de flinke frivillige som jobber hos dere kan dere få menge av de lytterne som er møkka lei de sterkt formaterte og utenlands eide kanalene på deres frekvens.