Foto: Pål Lomeland
Radionyheter

Nytt DAB-nett med egen stortingskanal

Kulturbørsen har startet lokale DAB-sendinger i Oslo. Her kan du blant annet høre møtene fra Stortinget direkte, med lyd og bilde.

Kulturbørsen er stiftet av Herman Skretting, som etablerte Jærradiogruppen AS og i mange år har drevet en kjede av kommersielle lokalradiostasjoner. Det er nå igangsatt et helt nytt sendernett for digital radio i hovedstadsområdet som tilgjengeliggjøres for andre, og første sender er satt i drift på Tryvann.

– Kulturbørsen ble etablert for å huse nye initiativ som står på siden av vår tradisjonelle kommersielle radiovirksomhet, her ønsker jeg å kunne kombinere flere interessefelt.  Det sier daglig leder Hermann Skretting.

– Jeg har arbeidet med radio lenge, men de siste årene har jeg engasjert meg stadig mer innen andre felt – kunst- og kulturutveksling med miljøer på Cuba og andre land i Sør- og Mellom-Amerika, mitt eget galleri i Sandnes og kunstutstillinger ute og hjemme. Nå bygger vi sendernett for DAB i Oslo, myntet på mindre, ikke-kommersielle aktører, sier Skretting.

Jærradiogruppen er fra før en av landets største lokalradioaktører, og har lang erfaring med drift av lokalradio og sendernett for både FM og DAB. Grupperingen står bak populære lokale reklamefinansierte radiokanaler i Rogaland, Vestfold og Telemark og på Sunnmøre.

– Etter at Radio Oslo mistet konsesjonen på FM har vi ikke selv drevet reklamefinansiert radio i Oslo, og har derfor et litt annet utgangspunkt for en DAB-utbygging her enn i resten av landet, sier daglig leder.

– Vi ønsker med etableringen av dette sendernettet å stable på beina et godt og kostnadseffektivt tilbud for digital kringkasting som vil la de minste aktørene som enda ikke har tatt seg råd til å starte sendinger på DAB komme i gang. Erfaringene og kompetansen vi har opparbeidet oss i egenskap av vår rolle som største anleggskonsesjonær og utbygger av Lokalradioblokka for DAB i andre deler av landet gjør at vi ønsker å være involvert i arbeidet med å videreutvikle det digitale radiotilbudet for de minste radioaktørene, sier Skretting.

Anleggsoperatøren sier de regner med å ha god kapasitet i det nye sendernettet, og derfor tidlig begynte å undersøke mulighetene for å kunne tilby spennende og relevant innhold som til nå ikke har vært å finne på radio.

Første kanal som blir tilgjengelig i det nye sendernettet er «Stortinget», som nå er å finne i kanallistene på DAB-radioer i dekningsområdet. Her vil du kunne følge møtene i stortingssalen, med både bilde og lyd.

– Gjennom vårt eget arbeid med mediepolitiske saker mot Stortinget de siste årene har vi fått oppleve hvor tilgjengelig det norske demokratiet er. Vi skal ikke ta en slik virkelighet for gitt, og vi synes lanseringen av «Stortinget» på DAB er en fin måte å bidra til å synliggjøre og tilgjengeliggjøre demokratiet på, sier styreleder Aslak Sommerfelt Skretting og legger til:

– For de norske lokalradioene ble det viktig å få forståelse for viktigheten av fortsatt FM-distribusjon da de nasjonale aktørene ønsket å stanse sine sendinger på FM. Det var en sak vi gikk til Stortinget med, og møtte tilgjengelige politikere som lyttet og agerte, selv om saksfeltet var ukjent. Lokalradioene digitaliseres med økonomisk støtte fra Medietilsynet over statsbudsjettet, men vi hadde ikke klart å hverken etablere eller opprettholde den digitale distribusjonen uten virksomheten på FM i ryggen. Arbeidet vårt resulterte i at dagens FM-konsesjoner er forlenget i første omgang ut 2026, noe som gir lokalradioene trygghet til å utforske mulighetene som følger av ny og spennende, men kostbar, digital distribusjon, sier styrelederen.

Det norske leverandørselskapet Paneda er teknisk partner i Kulturbørsen og Jærradiogruppen sine DAB-utbygginger. Paneda leverer DAB-løsninger og kringkastingsutstyr til hele verden, og er blant annet ansvarlige for DAB-dekningen i mer enn 200 norske tuneller. Sammen utforsker de flere nye spennende tekniske løsninger, og først ut er altså sendingene fra Stortinget.

Med erfaring som både kommersiell og ikke-kommersiell innholdskonsesjonær selv sier Herman Skretting at de vet hvor utfordrende det er med høye utgifter til transmisjonsleie i den pågående digitaliseringen, og at de derfor har et sterkt fokus på kostnadskontroll i sendernett de bygger ut. Målet er å kunne tilby gode og forutsigbare leieavtaler til alle som vil produsere god lokalradio, og spesielt sikre at de minste aktørene sikres vilkår som lar dem delta i digitaliseringen av norsk radio.

Aktører som ønsker å starte sendinger på DAB i Oslo kan kontakte både Kulturbørsen og Jærradiogruppen for bistand.

– Nå gleder vi oss til å bidra til videre utbygging av DAB for norske radiostasjoner, både store og små, avslutter Herman Skretting.

Tags

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar