Radionyheter

Også Gramo må legge moms på toppen

Både Tono og Gramo vil sende en høyere regning til lokalradioene neste år. De må nemlig heretter legge moms til beløpet, men det gjelder fortsatt ikke FFUK. 

I november kunne vi melde at det fra 1. januar vil bli lagt 25 % merverdiavgift på toppen av vederlaget som skal betales til TONO.

Nå er det klart at dette også gjelder Gramo, som er den andre store rettighetsorganisasjonen i Norge når det gjelder musikk.

– Etter mange års uklarhet har Skatteetaten nå avgjort at vederlag krevd opp av Gramo skal anses som omsetning i henhold til merverdiavgiftsloven, går det fram av et brev som er sendt ut fra Gramo.

Hverken Tono eller Gramo har tidligere innkrevd moms på toppen av sine rettighetskrav, men nå blir altså summen som lokalradioene må betale 25 % større.

Men, for de fleste lokalradioer er dette en ren teknisk føring, ettersom de fleste selskaper også kan trekke fra momsen. Det kan likevel bli et problem for små lokalradioer som ikke er registrert i merverdiavgiftsregisteret. Det kan også utgjøre et likviditetsproblem i større radioer.

– For våre kunder innebærer dette at det alle utgående fakturaer fra Gramo vil bli tillagt 25% merverdiavgift etter 1. januar 2022. Det skriver Gramo i sitt brev. Men, de kommer også med en litt overraskende nyhet:

– Avgiften til Fond for utøvende kunstnere som også kreves inn via Gramo, vil ikke anses om avgiftspliktig omsetning og vil bli fakturert som tidligere.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.