Gunnar Garfors på Digitalforum. Foto: Kyrre Dahl
Radionyheter

Ønsker å bruke FM-båndet til 5G

I EBU diskuteres det å bruke FM-båndet til 5G. Det kom fram under Digitalforum i Oslo i går. En testing kan skje i Norge i løpet av kort tid. 

Det var det nye mobilnettet 5G som var i fokus på Digitalforum i går. 5G vil gi mye raskere mobilt bredbånd med mye mindre forsinkelse og bedre kapasitet, som er spesiellt viktig for en del nye tjenester, blant annet innen transport, helse og media.

Det pågår nå en kamp om å finne frekvenser til 5G og i Europa er det bestemt av 700 Mhz-båndet skal brukes. Der sender blant annet RiksTV i dag.

Men, det trengs flere frekvenser til 5G og man har blant annet snakket om så høyt som 26 Ghz. Man regner med at standarden er på plass og at 5G kan tas i bruk i løpet av et par år.

Den Europeiske kringkastingsunionen EBU har kastet fram FM-båndet som en mulighet for 5G. En fordel er at sendere i FM-båndet vil nå lenger enn i 700-båndet.

– I EBU diskuteres å bruke FM til 5G. Det er mulighet for en pilot i Norge, fortalte Gunnar Garfors i NRK på Digitalforum.

Norge er det første landet i verden der de nasjonale radiokanalene har sluttet å bruke FM, men mange lokalradioer sender fortsatt på FM fram til 2021.

– Det er områder i Norge der det ikke er noe på FM, forklarte Garfors. Han påpekte også at ingen avgjørelser er tatt.

Eksperter lokalradio.no har snakket med mener FM er lite egnet til 5G. Signalene kan spres lengre geografisk, men båndbredden blir mindre, får vi høre. En annen ting er at FM må være tom for kringkasting, altså må alle land ( Europa ) slutte å sende på FM for at man skal kunne bruke det til 5G.

Norsk lokalradioforbund har vedtatt at lokalradio skal få fortsette å sende på FM også etter 2021. Denne helgen vedtar høyst sannsynlig også landsmøtet i Frp også at lokalradio skal få bli på det tradisjonelle FM-nettet.

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar

 • La meg først innrømme at dette er ganske langt fra mitt fagfelt, men teknologi interesserer meg. Og jeg liker å leke med kalkulatorer.
  Jeg har lest at 5G skal ha en overføringshastighet på minst 20Gb/s.
  Jeg lærte også at den “styggeste” firkant-pulsen vi kan bruke i digitale signaler er 4 ganger grunnfrekvensen.
  Altså, skal du overføre data på 1Kb/s, så må du ha en bærefrekvens på 4KHz.

  Mitt spørsmål er egentlig så enkelt som:
  Hvordan er det egentlig tenkt å overføre 20Gb/s data på en bærefrekvens et sted mellom 80- og 108MHz ?