Svein Larsen, Radiosjef i Radio Metro. Foto. Radio Metro
Radionyheter

P4 mener Radio Metro sender ulovlig

P4 mener at Metro-gruppen sender med ulovlig høy styrke på FM og krever at Kulturdepartementet stanser sendingene. Metrosjef Svein Larsen avviser blankt at de gjør noe galt. 

Saken har sin bakgrunn i at de nasjonale radiokanalene slo av sine FM-sendere i fjor. Samtidig tvang Stortinget Radio Metro av lufta i hovedstaden, mot kanalens vilje.

Da sendte Metro i protest i en uke før de fikk så heftige trusler om tvangsbøter fra myndighetene at de slo av de senderne de var pålagt.

Men, Metro har konsesjon på FM også på store deler av Østlandet og mange av disse frekvensene når også godt inn i Oslo. Dette har irritert P4-sjef Kenneth Andresen.

I et klagebrev til Kulturdepartementet skriver direktøren for P4-gruppen at sendingene på FM-båndet «utgjør et alvorlig problem for kringkasterne som, i tråd med Stortingets vedtak, har slukket FM i de store byene.»

– Premisset for investeringene og overgangen til dab var at vi ikke skulle ha FM-sendinger i de store byene etter desember i fjor. Nå sendes det ulovlig, og det ber vi departementet om hjelp til å få slutt på, sier Kenneth Andresen til Klassekampen.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet har i februar og april gjennomført kontroller som viser at FM-signalene kommer fra to sendere, på Varingskollen i Nittedal og Furukollen på Nesodden.

Begge sender ifølge Nkom med ulovlig høy effekt, ifølge Nkom og krever i første omgang at sendestyrken blir satt ned.

– Det kan også være aktuelt å vurdere bruk av andre sanksjonsmidler, herunder tvangsmulkt og overtredelsesgebyr, sier seniorrådgiver Kent Gutvik i Nkom til avisa.

Metro-sjef Svein Larsen avviser at de har gjort noe galt og tilbakeviser at har har skrudd opp styrken på de to FM-senderne utenfor Oslo til et ulovlig høyt nivå.

– Vi har ikke gjort noen endringer med vår distribusjon. Grunnen til at vi når ut til store deler av Oslo, er at interferensen på FM-båndet er blitt mindre etter at de store kanalene gikk over til dab. Dette burde de store kanalene ha tenkt på før de slukket på FM, sier Svein Larsen til Klassekampen. Han er også skeptisk til kommunikasjonen mellom P4 og Kulturdepartementet:

«Denne type epost og formuleringene du bruker forteller om en usedvanlig tett kontakt mellom P4 og departementet og skaper berettiget tvil om departementets uavhengighet og integritet», skriver Larsen i en e-post til Andresen.

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar