Illustrasjon Foto: Pixabay
Radionyheter

Påske-kritikk for FM-slukking

Flere av landets riksaviser har brukt mye spalteplass på DAB og FM-slukking i forbindelse med påsken. Hverken Dagbladet eller Aftenposten virker spesiellt imponert. 

Grunnen til at dette kommer opp er at mange reiser på hytta i påskeferien. Selv om det begynner å bli mange som har investert i en DAB-radio hjemme, er det fortsatt godt over halvparten av bilene som ikke har DAB og ingen vet hvor mange hytter som har vært DAB-fri sone i påskehelgen.

Heldigvis er det fortsatt 189 lokalradioer som sender på FM-båndet og mange av disse har hatt ekstra satsing på påsken, men det er rikskanalenes mangel av FM-sendere som får kritikk:

– Når halvparten av norske biler…… en stor andel norske hytter mangler DAB og FM-senderne er skrudd ned og solgt, mister radio sin funksjon som varslingskanal, skriver Joachim Lund i Aftenposten, i en kronikk.

– Det betyr at tilbudet til befolkningen reelt sett er dårligere -og at samfunnsberedskapen er svekket, skriver Lund.

Han har fått med seg at både BBC og Sveriges Radio nå er avventende i forhold til å slukke FM, samtidig som smarte høytalere er rett rundt hjørnet. Han tar også til orde for at lokalradio som sender på FM må få fortsette med det.

Dagbladet har i en annen artikkel tatt tak i det faktum at lyttertallene er redusert sammenlignet med før FM-slukkingen. De siste tallene viser en nedgang på rundt 15 %. Det bekymrer ikke NRKs prosjektleder Øyvind Vassaasen:

– Vi har vært forberedt på et fall. Radioskiftet har vært krevende for publikum, og det tar tid for lytterne å erstatte FM-radioene sine. Det er ennå relativt kort tid siden siste slukking, sier Vasaasen til avisen.

Dagbladet har også intervjuet styreleder i Norsk Lokalradioforbund, Svein Larsen, som mener denne påska vil bli en test på hvor god DAB-dekningen faktisk er i utkantstrøk, siden dette er den første påsken etter at FM-signalene slukket.

– Jeg tror det er hyttegrender som ikke får oppleve DAB i det hele tatt, hvor det var FM-dekning. Dette er første påsken vi vil få vite hvordan dekningen faktisk er, fordi det er i denne perioden flere er i fjellet og på hytta, sier Larsen.

Lyttertallene for påsken blir først tilgjengelig om en ukes tid.

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

2 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

 • Det har vært påske og nydelig solskinn, men lufta har vært iskald, så dør eller vinduer har ikke kunne stått oppe lenge i gangen. Før kunne man ta med en liten reiseradio ut og sette seg i solveggen med strikketøy på slike dager. – For FM-radioen kunne en ha batteri i, som varte i mange dager. DAB-radioen, blir for kostbar å ta med ut, for den sluker et sett batteri på få timer. Det blir en kostbar fornøyelse å mate disse DAB-radioene med batteri. Jeg har ikke strømtilkobling ute, så det er ikke noe alternativ.
  Hvor mange har vært i påskefjellet disse dager og savner FM-radioen, som var sparsom på batteri? Det har vært snøras i Nordnorge og flere steder der oppe har vært uten vei og strøm. De sa på nyhetene at det var stor etterspørsel etter batteri. Det kan man forstå, der radio i slike tilfeller er eneste kommunikasjonsmiddel fra omverden. Da med DAB, som eneste alternativ, som spiser batteri verre enn staten krever skatt.
  Svært mange har opplevd den negative siden med DAB denne påsken. Det kan dere bare gå inn på Facebookgruppen “Nei til tvangsinnføring av DAB!!”, så får dere selv se hvor fortvilt folk er over denne dårlige erstatningen for FM-nettet. Når nye innføringer av teknologi er av så elendig erstatning, så bør dere i NRK forstå at tvangsinnføringen av DAB var en svært dårlig endring. Når man ser at ting fungerer dårlig for så mange, så retter man opp igjen sine feilgrep.
  Det er både trist og tragisk at en ikke lenger skal kunne høre på radio. Man kaller det utvikling?

  Oppfordrer flere til å sende klage til Kringkastingsrådet.

 • Her har politikerne IGJEN handlet mot bedre viten, og brutt demokratiets spolleregler. Dette har de gjort ved å gå mot landets befolkning. Akkurat som ved EU/EØS og Acer for å nevne noen.

  Norske politikere har ved dette fratatt Norge et nasjonalt varsling system. Noe jeg trodde var lovpålagt i Norge?

  Som om ikke det var nok har folk fått dårligere lyd i radioen sin, om de har tatt bryet ved å bytte til BAD. (DAB)

  Det som virkelig er en skandale er at de har tatt ned og solgt FM utstyret vårt. Så når de en dag innser (om de har IQ til det) at dette var en tabbe, ja da må de ta fra felleskassen for å dekke utgiftene for sin tabbe. Norske politikere må være i en egen klasse når det gjelder lav IQ og udugelighet. De skulle vært pliktig til å betale for dette fra partikassen eller egen lomme. Hvor dum skal det er lov å være og attpåtil la andre få svi for det?