Illustrasjon. Foto: Pixabay
Radionyheter

Piratsendinger på FM har eksplodert

Frekvenskontrollørene har hatt mye å gjøre det siste året. Innføringen av DAB har ført til en eksplosjon av piratsendinger på FM-båndet. 

– De første ni årene jeg var seksjonssjef i Nkom, hadde vi totalt tre – fire saker om piratsendinger. Det siste året har vi hatt mellom 20 og 30 saker om dette. , sier Per Eirik Heimdal, seksjonssjef for Frekvensavdelingen i Nkom, til Teknisk Ukeblad.

Sakene fordeler seg over hele Norge, men det er flest tilfeller på det sentrale Østlandet.

Det meste velkjente tilfellet av “piratsendinger” sto Metro-gruppen for like før jul da de nektet å slå av sine FM-sendere selv om de ble tvunget til det av Stortinget. De ble truet med massive dagbøter både av Nkom og Medietilsynet.

Det er ikke denne typen piratsendinger Heimdal jobber med, men han forteller at de opplever stadig privatpersoner som synes det er litt gøy å sende et eller annet på FM-båndet:

– Det er en naturlig konsekvens av overgangen til DAB. Noen gjør det av praktiske årsaker, ettersom de har mange FM-radioer stående. Andre synes kanskje det er morsomt og spennende å ha sin egen sender, sier Heimdal.

Han forteller videre at Nkom har 16 spesialutrustede målebiler med takmontert antenne som kan spore opp uønskede signaler. Ved hjelp av dette utstyret har de har klart å spore opp flere piratsendinger det siste året:

– Vi forklarer at det ikke er lovlig, og de slår av senderne sine. Dersom vi oppdager at de senere skrur dem på igjen, kan det bli bøter, forteller Heimdal.

Piratsendinger i FM-båndet er imidlertid langt ifra det eneste de ansatte i Frekvensavdelingen ordner opp i og det er langt fra det viktigste:

– Vi prioriterer å rykke ut der det er problemer med samfunnskritisk kommunikasjon. Piratsendinger på FM-båndet prioriteres derfor ikke alltid så høyt, sier Heimdal til Teknisk Ukeblad.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar