Egil Houeland og Lissie, en artist med flere låter på Radio 102 Topp40 FOTO: Radio 102
Radionyheter

Radio 102 Topp 40 fyller 30 år

I år er det 30 år siden Norges lengst levende eksisterende listeprogram på radio så dagens lys på Radio 102. Men, historien bak programmet er faktisk enda lenger. 

Allerede i 1985, når Radio 102 var ferske på lufta, var det et liste program, 2X10, som var Topp10 singler og Topp10 LP/MC og etter hvert CD. 2X10 var fra starten, januar 1985 og var basert på platesalg på Haugalandet og i Sunnhordland.

– Halvveis i 1989 økte vi albumlisten til 20 titler, og den fikk navnet CD20. Vinylsingelsalget dabbet av og CD-singler tok aldri av. Samtidig var det klart at 2X10 ikke fanget opp svært populære låter som ikke var fysisk utgitt på singel, forteller Egil Houeland, programansvarlig for Radio 102 Topp40.

– Gode eksempler er «Everyone needs a friend» med Dance With A Stranger og «Splitter pine» med Dum Dum Boys. Dermed tvilte jeg meg fram til ei låtliste med hits og albumspor som skulle reflektere Radio102 sin musikkprofil, forteller Houeland om oppstarten vinteren 1990.

Første nummer en var «Let love rule» med Lenny Kravitz. Flest låter på nummer en har Vamp med 16 der ingen av dem har vært utgitt fysisk på singel. Det samme gjelder Bjørn Eidsvåg med 12. I mellom følger Aha med 15, inkludert fem nummer en hits på 2X10 på 80-tallet.

– Radio102 Topp40 er våre mest spilte låter, summen av A, B og C-listen. Fra august 1994 har vi benyttet musikkrotasjonsprogrammet Selector, og fra da av er listene mer nøyaktige. De gjenspeiler tendensen i spilling over tid, forteller Houeland.

Det siste tiåret har antallet lokale utgivelser med lokale artister økt, mye på grunn av digitalisering samtidig som artister er aktive på sosiale medier.

De siste årene har det ofte vært opp mot 50% lokalt på Topp40 og gjerne 60% norsk. Radio102 Topp40 sendes lørdag fe 12 til 15 med reprise søndag ettermiddag der tidspunktet kan variere ettersom når FK Haugesund spiller kamp. Topp40 legges også ut på radio102.no.

Dette følger lokale artister nøye med på og legger ut skjermbilde av den delen av listen låten deres ligger på.

– Uten å legge for mye i det, virker det som spenningen stiger når og hvis den nærmer seg toppen. Topp40 inneholder også låter med store internasjonale artister. Jeg vil tro det kan gi en ekstra boost å nå til topps dersom Ed Sheeran eller Bruno Mars er nummer to den uken, forteller Houeland.

Hvert år på årets siste dag teller Radio 102 ned Topp102, de mest spilte låtene i året som har gått. Her teller også spillinger i uker låtene ikke har vært på Topp40. Den legges også ut på h-avis.no (Haugesunds Avis).

De tre siste årenes nummer en låter gjenspeiler hva Radio102 kan bestå av: 2017 Ed Sheeran, «Shape of you» (internasjonal superhit), 2018 Helge Toft,  «Verden e stille» (lokal artist fra Haugesund) 2019 Kacey Musgraves, «Rainbow» (  – en låt vi tok da countryartisten Musgraves vant fire Gammy for albumet «Golden hour»)

– Den ble ikke spilt mye på norsk radio, og særlig for voksne lyttere gjorde den en klar forskjell i lydbildet til Radio102 sammenliknet med andre kanaler, sier Houeland.

Nummer en på Topp40 nå er «Blinding lights» med The Weeknd.

Radio 102 har fått høre fra lyttere at de spiller låter med lokale artister som publikum ellers ikke ville fått hørt. En som spiller i band, har skrevet i en kommentar på Facebook at han at mener lokale musikere synes det er bra å havne på listen.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar