Jan Erik Steen og Verdens største radio Foto: Stian Elverum/Nea Radio
Radionyheter

Radio er stort på Norsk Radio- og fjernsynsmuseum

Norsk radio- og fjernsynsmuseum har fått en ny attraksjon: Verdens største radio. Forrige helg åpna museet for sesongen og Jan Erik Steen gleder seg til å ta imot gjester.

På en idyllisk høyde i Sjøbygda med utsikt mot Selbusjøen, ligger Norsk Radio- og fjernsynsmuseum. Her tar en alltid like imøtekommende og blid Jan Erik Steen imot besøkende.

– Dette er en skikkelig korona-radio, sier han og viser fram museets siste attraksjon.

Attraksjonen er verdens største radio. En Radionette Sølvsuper, som Steen har bygd det siste året.

– Den hadde nok aldri blitt laget om det ikke hadde vært korona. Nå har vi vært mye hjemme og har hatt god tid til å holde på med slike ting.

Radioen er bygd presis som orginalen. Ned til minste detalj. Og er et blikkfang når man kommer kjørende opp til Sjøbygdveien 827.

– Den kommer til å vises enda bedre når det blir mørkt. For det er spotter og lys på den som gjør at den vises godt i mørket.

Fjernsynsdelen av museet har også fått seg et løft. Steen har satt opp et nytt TV-studio, som er på hele 48 kvadratmeter og er tilnærmet likt NRK sitt aller første studio. Inkludert en imponerende regiavdeling bak selve studioet. Totalt er tilbygget på 80 – 90 kvadratmeter.

Utenfor står NRKs aller første fjernsynsbuss. Den er fra 1958.

– De kjøpte to fjernsynsbusser for 1,2 millioner kroner i 1958. Tenk deg så mye penger det var på den tiden. Da en årsinntekt var på om lag 8.000,- kroner for en vanlig industriarbeider. I dag hadde det tilsvart 60 millioner kroner, så det var litt av en investering i sin tid, forteller Steen.

Ja, det er mange historier å fortelle innenfor veggene på museet i Sjøbygdvegen. Gjestene som kommer hit kan også få en nesten hundre år lang vandring i radiohistorien. Fra 1890 og fram til 1980.

Museet har åpent hver lørdag og søndag mellom klokka 13 – 17. Steen gleder seg til å ta imot turister og andre besøkende.

– Det blir helt eventyrlig. Vi har gleda oss til dette lenge. Det er trivelig og sosialt, og folk synes også det er artig. Enn så lenge er det strenge restriksjoner på guida turer i museet, da jeg kan ikke ha med flere enn ti stykker i hver gruppe, men dette kan jo fort endre seg.

Kilde: Nea Radio – Klikk her for flere bilder

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.