Illustrasjon: Finnmark Foto: Pixabay
Radionyheter

Radio Norge fortsatt på lufta i Finnmark

Det er nå to uker siden det skulle bli stille fra rikskanalene på FM i hele landet, men det kommer rapporter om at noen kan fortsatt høre Radio Norge. Metro-sjefen reagerer på at forskjellsbehandling av aktører. 

13.desember var den siste datoen for FM-slukkingen, da skulle NRK, P4 og Radio Norge slå av sine FM-sendere i Troms og Finnmark.

Det er likevel ikke blitt stille på FM-båndet. En ting er at alle lokalradioer fortsetter å sende på FM i disse to fylkene. Både NRK Alltid Nyheter og Radio Norge har vært på lufta etter dette.

Så sent som denne uka var Radio Norge fortsatt aktiv på FM i Kautokeino har lokalradio.no fått opplyst fra sikre kilder. Det er ikke kjent hva som er årsaken.

Nå reagerer Svein Larsen i Radio Metro på at rikskanalene får sende videre på FM uten at det kommer reaksjoner. Da Metro-gruppen fortsatte å sende på FM i Oslo etter den Stortingsbestemte tvangslukkingen fikk dette konsekvenser, både politisk og økonomisk. Dette er heller ikke det eneste eksemplet:

– Det er vanskelig å forstå at P4 fikk fortsette i Buskerud i 6 måneder etter slukkedatoen 16.juni. Nå fortsetter altså Radio Norge å sende i Kautokeino, mens de skulle ha slukket 13.desember. NRK sender fortsatt i Valdres, opplyser Larsen til lokalradio.no

– Det er nok av eksempler på at de nasjonale kanalene fortsetter å sende etter det skulle vært slukket i henhold til slukkeplanen. Alt dette skjer uten at tilsynet griper inn eller gjør noe som helst. Da Radio Metro gikk noen dager over datoen i Oslo ble det satt i gang et stort apparat for å unngå dette. Peilebiler, midlertidig forføyning og trusler om store bøter.

Argumentet var at vi ikke hadde konsesjon, men det skulle heller ikke de nasjonale aktørene ha hvis de også hadde fulgt slukkeplanen. Det er dette som er vanskelig å forstå og en ekstrem grad av forskjellsbehandling av nasjonale aktører og lokalradi, avslutter Larsen, som også er leder av Norsk lokalradioforbund.

Larsen vil ta dette opp med den nye direktøren i tilsynet så snart som mulig på nyåret.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Det er kanskje forskjell mellom å ha en konsesjon som utløper 31.desember (selv om konsesjonshaverne har sagt at de hadde planlagt å noe tidligere slutte å benytte seg av den retten de har til å fortsette ut året), og å bevisst fortsette å sende etter at tillatelsen har utløpt.

    Hvis de riksdekkende kanalene fortsetter å sende på nyåret, da er det en parallell situasjon til Metro som fortsatte å sende etter konsesjonens utløp. I dag er det det ikke.