Radionyheter

Radio Rana i Nordland opplever lytterboom

Radio Rana i Nordland opplever at de nasjonale kanalenes fratreden på FM har ført til at kanalen har fått flere lyttere. 40 prosent av befolkningen Rana kommune lytter nå til stasjonens sendinger ukentlig. Det viser en undersøkelse foretatt av Polarfakta.

Blant de 300 respondentene svarer også 18 prosent at de hører daglig på lokalradioen som dekker Rana kommune på to frekvenser. Kommunen har i overkant av 25 000 innbyggere.

– Dette er svært høye lyttertall og selvfølgelig svært gledelig for oss i Lokalradioens venner/Radio Rana, sier Helge Jakobsen i en pressemelding til Rana Blad.

Ifølge Polarfakta avslørte også utspørringen et stort engasjement blant lytterne. Mange har oppfatninger om programinnhold og meninger om hvordan lokalradioen skal bli enda bedre. Et oppsiktsvekkende stort engasjement, ifølge Polarfakta, skriver Jakobsen.

Undersøkelsen viser også at de fleste aldersgruppene er godt representert og jevnt fordelt. Mens spesielt ungdom er opptatt av mer moderne musikk, har andre blant annet trukket fram mer lokalt stoff, lokale nyhetssendinger og konkurranser.

– Radio Rana er en lokalradio basert på frivillig arbeid, hvilket i seg selv legger noen begrensninger på aktivitet og muligheter til utvikling, men Polarfakta-undersøkelsens mange positive tilbakemeldinger gir både inspirasjon og lyst til videre arbeid, sier Jakobsen.

Radio Rana er medlem i Norsk Lokalradioforbund, men er ikke en del av de offisielle lyttertallene for radio som leveres av Kantar TNS.

Om forfatteren

blank

Pål Lomeland

Pål Lomeland er daglig leder i Norsk lokalradioforbund. Han er utdannet journalist ved Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand, og har hatt sitt virke innenfor radiobransjen siden 1991.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar

 • Overgangen til DAB koster staten og den enkelte store summer. Nå viser det seg at teknologien ikke er så bra som det påstås. DAB sender på høyere frekvens enn FM, og rekkevidden blir derfor også dårligere. I tillegg må bitrate, altså datamengde, settes ned, for å få plass til flere kanaler.
  Dette medfører en flatere lyd enn FM. Dette har NRK innrømmet.
  Framtiden hvis FM forsvinner er Internett-radio. De fleste har det allerede tilgjengelig via sin smarttelefon og en App. Dette kunne ikke myndighetene se da DAB kom på nittitallet. Derfor ruller snøballen videre med tvangsslukking av FM.
  Forbrukerne betaler altså for et system som antagelig er et sidespor.
  Mange har en DAB-adapter i bilen. Den inneholder en FM-sender.
  Samme prinsipp kan brukes i huset. Hvis du skaffer deg en Internettradio og FM-sender, kan alle gamle FM radioer brukes