Redaktør Ole Jon Tveito mottar blomster fra ordfører Bjørn-Sverre Birkeland i forbindelse med at Radio Rjukan er 30 år. Foto: Radio Rjukan
Radionyheter

Radio Rjukan feiret 30 år på lufta

Det ble folksomt da Radio Rjukan arrangerte åpen dag i forbindelse med at den populære lokalradioen i Tinn fyllte 30 år 1. september. 

– Det ble en enkel, uformell og veldig hyggelig kveld på Rjukan stasjon, og vi takker alle samarbeidspartnere og ikke minst alle som kom for å ha det hyggelig sammen med oss. Det var svært mange som tok oppfordringen, og vi fikk servert godt med grillmat, kaffe og kake. Det ble vel egentlig akkurat slik vi håpet, sier ansvarlig redaktør Ole Jon Tveito.

Radio Rjukan valgte denne gang ikke å feire sitt 30-årsjubileum med fest, men med åpen dag i samarbeid med Rjukanbanen, bandet SS80, Rjukan & Tinn Motorhistoriske Klubb og Vestfjorddalen Konditori, samt alle som ville komme for å se, prate og hygge seg. Det skjedde på dagen 30 år etter at Radio Rjukan gikk på lufta 1. september 1987.

Radio Rjukan var 30 år 1. september 2017 og det ble markert både ute og inne. Foto: Radio Rjukan

Samtidig var det jubileumssending på radioen, der både gamle redaktører, ordfører og radioens initiativtakere Erling Zapffe og Odd Tangen var på lufta, intervjuet av sendingsansvarlig Kyrre Dahl.

Da hadde den ene flotte veteranbilen etter den andre kjørt inn på jernbaneplassen, der Radio Rjukan vel er landets – kanskje verdens – eneste radiostasjon med egen plattform. Det har radioen vært siden juni 1992, da de flyttet inn i andreetasje – stasjonsmesterboligen, i den da nedstengte Rjukan Stasjon, nøyaktig 303,7 meter over havet.

Ungdomsredaksjonen med live sending i forbindelse med 30 års-jubileet til Radio Rjukan

Radioen hadde funnet fram både spolebåndmaskin og det store Soundcraft-miksebordet leverte av Siv. Ing. Benum som var i drift fra den store Fredskonferansen på Vemork i 1990 til 2012, og avisutklipp og bilder fra historien prydet veggene.

Mange benyttet muligheten til å se på den nå fulldigitaliserte lokalradioen. Blant de første var ordfører Bjørn Sverre Sæberg Birkeland, som kom med blomst som krever vanning (!), og tre tidligere redaktører.

Det innebar ikke minst noen gode historier . og tabber på lufta, mens kveldens sending ble avsluttet med et langt intervju med Erling Zappfe, som var mannen som først gikk svanger med planer om å starte lokalradio i Tinn. Det ble en realitet da han noen, måneder seinere traff en viss Odd Tangen i 1985.

Bortimot to år seinere, etter bygging av sendernett, rekruttering og planlegging var det klart for Radio Rjukan på lufta – og rett på lokal valgkamp som i 1987 medførte en politisk revolusjon i Tinn, med seier til Tverrpolitisk Liste.

Artig var det også at radioens ferskeste utøvere Jostein Nevervei, Eirik Stand og Morten Einungbrekke fikk sin livedebut på lufta i en time, og det for åpen dør, der folk benket seg som om det var en live TV-sending. Men det gikk også over all forventning.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar