Radionyheter

Radiopenger går stort sett til menn

Lokalradio og mange andre betaler inn store beløp til rettighets-organisasjonen TONO, men mesteparten av pengene går til menn, viser nye tall. 

TONO har nylig avregnet 191 millioner kroner til komponister, sangtekstforfattere og musikkforlag i inn- og utland, hvorav 104,6 millioner går til TONOs medlemmer.

TONO avregner samlet ca 44 millioner kroner på Radio og TV-området, hvorav 9,5 millioner kroner går til TONOs medlemmer, noe som henger sammen med lav norskandel på dette området.

Kringkastingsavregningen fordeles på musikk fremført på 14 NRK-kanaler, 10 Bauer Media-kanaler, 9 P4-kanaler samt lokalradio for bruk av musikk i 1. kvartal 2019, og det avregnes sluttoppgjør for Bauer Media og P4-gruppen for fremføringsår 2017. Fra TV-området avregnes det for fem NRK-kanaler, 7 TV2-kanaler og TV Norge, for bruk av musikk i 1. kvartal 2019.

Men, ifølge Dagbladet går pengene i all hovedsak til mannlige mottakere. Blant de ti som får høyest utbetaling av Tono, er alle utelukkende menn.

– Av det vi utbetaler nå i høst, er det bare elleve personer som får mer enn en halv million kroner. Ingen av disse er kvinner. Den høyeste summen på årets tredje avregning er på 900 000 kroner, sier kommunikasjonssjef Willy Martinsen i Tono til Dagbladet.

Faktisk er bare tre av de tjue øverste på listen kvinner, noe som innebærer at det i all hovedsak er menn som lager den musikken som blir mest spilt og fremført.

– Det står heldigvis noe bedre til blant de yngste, der ser vi nå en viss økning i kvinnelige opphavere, men dessverre er det enorme kjønnsforskjeller i dette yrket, sier Martinsen.

TONO eies og styres av komponister, sangtekstforfattere og musikkforlag, og forvalter opphavsrettigheter på vegne av rettighetshavere i musikkverk.

TONO arbeider på vegne av komponister, sangtekstforfattere og musikkforlag tilknyttet TONO direkte, men også for disse yrkesgruppene tilknyttet forvaltningsselskaper i andre land gjennom gjensidige representasjonsavtaler.

TONO innkasserer vederlag ved offentlig fremføring av musikk (i radio/TV, online, på konsert m.m.), og overfører, som non-profitselskap, innkrevde midler videre til rettighetshavere i fremførte verk i både inn- og utland.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar