Lokalhistorie-entusiaster som ønsker et innblikk i tidligere tider har mye å glede seg til i en ny serie som skal sendes på Radio Toten. Serien vil gi et unikt innblikk i livet under og etter andre verdenskrig gjennom øynene til Jan Nesset.
Nesset deler sine minner om hvordan det var å være ung på Gjøvik. Han trekker frem viktige temaer som klasseskiller, religion og tyskerhat, som preget samfunnet den gangen. Serien tar også opp familiens dagligliv og utfordringer, inkludert morens rolle hjemme og farens arbeid i arbeiderklassen.
– Mor hadde jobben sin hjemme med å holde hus i orden, lage mat og passe ungene. Far arbeidet hardt med fysisk arbeid for å forsørge familien, forteller Nesset.
Serien vil også belyse de sterke følelsene og holdningene mot tyskerne under krigen. Hatet mot alt tysk var sterkt blant dem som var motstandere av okkupasjonen.
– Vi hadde ikke lov til å høre på radioen fordi tyske myndigheter fryktet at vi skulle få nyheter fra utlandet, sier Nesset. – Faren min gjemte en radio ned i utedassen for å kunne høre på nyheter i skjul, sier han.
Denne serien vil også ta for seg hvordan kristendommen og ulike religiøse grupperinger spilte en sentral rolle i folks liv, samt hvordan arbeiderklassen hadde sitt eget fellesskap og støtteapparat gjennom blant annet Frelsesarmeen.
Jan Nesset ønsker at dagens generasjon skal få et innblikk i hvordan livet var for familiene under og etter krigen, og hvordan samfunnsstrukturen påvirket dagliglivet.
Den nye serien starter allerede tirsdag i neste uke og vil sendes ukentlig på Radio Toten. Serien er laget av Jan Erik Sandmo