Ole Jørgen Torvmark presenterer det lokale kanalutvalget på DAB i Hedmark (Foto: Pål Lomeland)
Radionyheter

Radioskiftet: – Vil nok oppleve noen store vinnere

Om under tre måneder vil NRK og de kommersielle rikskanalene slå av sine FM-sendere i Nordland. Utover året følger resten av landet etter, og før utløpet av 2017 vil all riksdekkende radio i Norge være heldigital. Digitalradio Norge mener et det meste er under kontroll, men tror ikke slukkingen av den grunn vil foregå uten turbulens.

Det kom frem da Ole Jørgen Torvmark fra Digitalradio Norge informerte deltakerne på Midt-Norsk Lokalradiokonferanse om den kommende slukkingen med utgangspunkt i deres nylige statusrapport til norske myndigheter.

– Man er i og for seg langt på vei forberedt. 7 av 10 husstander har DAB i sine hjem, men det gjenstår fremdeles en skikkelig innspurt og det gjelder først og fremst i forhold til bil. Trøsten er at hvis vi sammenligner oss med andre teknologiskifter, så vet vi at folk utsetter et skifte til siste liten, sier Torvmark til lokalradio.no.

– Jeg synes også det er veldig spennende å se at det er såpass mange lokale DAB-nett på gang og at lokalradio nå har kommet på banen og ser muligheter i digitaliseringen. Samtidig mener jeg at det er flott at vi har fått avklarte forhold med at lokalradio også kan fortsette på FM. Det betyr at man kan velge den eller de plattformene som passer den enkelte kanal best.

En som velger bort DAB-teknologien er den samiske minoritetsradioen GLR i Kautokeino. Radioen i Finnmark velger heller å satse på FM og internettløsninger. Daglig leder Nils Martin Kristensen mener internett er fremtidens distribusjonsplattform for radio og kaller sågar DAB for et pauseinnslag i radiohistorien. Torvmark er enig i at lytting på internett vil stige i årene som kommer, men mener det er tvingende nødvendig å ta i bruk DAB som digital kringkastingsplattform.

– Vi får jo se om noen år hva fasiten blir. Vi tror jo også det at nettet kommer til å ta en stadig større andel av radiolyttingen. Vi håper jo at radio skal lykkes med å få en god posisjon på nett. Det som skremmer oss er å se hvor lav bruken av internett er i dag. Et av mine hovedbudskap er at det foruten innholdet er kringkasting som utgjør egenskapen for radiomediet. Det er tilgjengelig over alt, gratis og enkel i bruk. Derfor ser vi at det er DAB av de digitale plattformene som vokser. Vi tror nok nettlyttingene øker og vil bli «boostet» av FM-slukking, men vi kan ikke stole på den alene. Da vil vi drukne som en av fryktelig mange internettjenester, sier Torvmark.

– Foruten lytting i bil, hvilke andre utfordringer i det digitale skiftet ser Digitalradio Norge under 100 dager før slukkingen starter?

– Det som er viktigst for oss er å få ut brukerinformasjon til lytterne. Det være seg montasje av antenne, men også små tingene man må lære seg om den nye teknologien. Dette er avgjørende for om man opplever mottak eller ikke. Dekningen har vi målt og vi vet den er der, men likevel er det alt for mange som ikke får det til.

– Hvilke fordeler og utfordringer ser du for lokalradio i det digitale radioskiftet?

– For det første så tror jeg digitaliseringen åpner for de som ser mulighet i større dekningsområder, bortfall av innholdskrav og mer sendetid. Ved samsending kan man faktisk bli regional, seminasjonal eller nasjonal hvis man bygger ut godt med lokale DAB-nett. Så der bor det mange muligheter for å revitalisere lokalradio, sier Torvmark.

Han er klar på at lokalradioer som griper mulighetene, kan vinne lyttere på et digitalt skifte.

– Det blir mye turbulens neste år. Mange kommer til å søke opp nye kanaler på DAB eller lete ekstra på FM-nettet når de nasjonale blir borte. Kreative lokalradioer og folk som kjenner sin besøkelsestid, kan sikkert få en «boost» og oppleve at nye lyttere prøver dem. Hvis man da lager god radio, kan man kanskje klare å holde på nye lyttere. Jeg tror 2017 blir utrolig spennende uansett hvilket utgangspunkt man har. Jeg ser ikke noen grunn til at lokalradio skal komme dårligere ut enn radio generelt og på enkeltkanalnivå kan man nok få noen store vinnere, avslutter Torvmark.

De aller fleste lokalradioer vil fortsette å sende på FM i mange år fremover. De fleste streamer også sine sendinger på nettradio. Noen er også på DAB. I januar skal NRK og de kommersielle rikskanalene etter planen slå av sine FM-sendere i Nordland, så følger resten av landet regionvis i løpet av året.

Om forfatteren

blank

Pål Lomeland

Pål Lomeland er daglig leder i Norsk lokalradioforbund. Han er utdannet journalist ved Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand, og har hatt sitt virke innenfor radiobransjen siden 1991.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar