Illustrasjon Foto: Pixabay
Radionyheter

Riksradio vil ikke gjøre som lokalradio

Hverken NRK eller P4 vil følge oppfordringen om å bare spille norsk musikk. Det var Nea Radio som først bestemte seg for å hjelpe norske musikere og komponister i forbindelse med korona-pandemien.

Nea Radio, en lokalradio som dekker hele Trøndelag, er bekymret for musikkbransjen, som må kansellere konserter og fremføringer. Derfor vil lokalradioen i tiden fremover bare spille trøndersk og annen norsk musikk. De oppfordrer andre radiostasjoner til å gjøre det samme.

Verken NRK Radio eller P4 har foreløpig planer om å følge etter den trønderske lokalradioen. Begge begrunner valget med at de ønsker at musikkutvalget skal være redaksjonelt styrt, melder Dagbladet.

P4 rapporterer at de allerede spiller 35 % norsk musikk, mens NRK ligger nærmere 50 % i følge medieredaktør Øyvind Lund:

– Vi er klar over engasjementet rundt dette, men primært ønsker vi at musikkvalgene våre er redaksjonelt styrt. Det kan godt være gode grunner for å spille norsk musikk. Vi hadde allerede planlagt å bare spille norsk musikk i uke 13, som skulle være uka for Spellemann, og det gjelder fortsatt, sier han til Dagbladet.

– Nea Radio betaler årlig rundt 700.000 kroner i musikkvederlag til Tono og Gramo. Nå håper vi at mest mulig av dette skal gå til våre egne som er i en tung og vanskelig tid. Til daglig har Nea Radio en norsk og trøndersk musikkprosent som er relativt høy, men nå satser vi for fullt på en gruppe som trenger oss mer enn noen gang, sier daglig leder Stian Elverum.

– Derfor tar Nea Radio initiativ til en nasjonal dugnad. I en periode framover vil vi bare spille musikk av norske artister i Nea Radio. Dette for at mest mulig av vederlagene vi betaler inn skal gå til norske artister, som i tida framover vil gå på store tap, sier Elverum.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar