Fylkestingsrepresentant Per-Gunnar Skotåm
Radionyheter

Rødt-politiker vil bevare FM-nettet

En lokalpoltiker for Rødt i Nordland er så sterk motstander mot at FM-nettet skal slukkes at han tar opp saken i kommunestyret. Per Gunnar Skotåm ber ordføreren i Fauske engasjere seg i saken. 

Dette er interpellasjonen som er sendt til neste ukes kommunestyremøte i Fauske:

Som de fleste er kjent med er DAB (Digital audio Broadcast) radio på vei inn og har vært det i flere år. Kvaliteten til det nye nettet vil på noen punkter være bedre enn det gamle. Dette forsvarer ikke på noen måte det varslede radiokuttet av det tradisjonelle FM båndet 1. januar 2017.

En rekke rapporter fra veifarende og folk i grisgrendte store hyttefelt varsler om svak og ustabil dekning så langt. Det må tydeligvis gjennomføres ytterligere utbygginger for å oppnå en tilfredstillende dekning. Sjøl om dette skulle oppnås det kommende året finnes det ikke argumenter for å kutte FM nettet 1. januar 2017 som det første land i Europa.

1. Man påtvinger innbyggere som allerede har en rekke radioer en unødvendig kostnad til nye radioer eller oppgraderings apper til de gamle. 1. januar 2017 vil det etter planen bli stille i 2,6 millioner bilradioer i landet.

2. Personer som var tidlig ute og gikk til innkjøp av tidlig DAB for å være i forkant må likevel oppgradere disse eller kassere de til fordel for nye radioer. Det er anslått at dette aleine dreier seg om 300 000 enheter.

3. Radiolyttingen vil gå ned. Folk har idag en rekke radioer i stue, TV, i bil, på kjøkken, på hytta, i båt, i campingvogn, i uthus osv. Dette er godt brukandes radioer som har fått sin funksjon etter at de har blitt noen år gamle, men gjør nytten som ekstraradioer. Ved tvangsmessig å påføre folk en stor utgift ved å kutte nettet vil ikke alle disse radioene bli oppgradert eller bli erstattet med nye. Radiolytting er den mest demokratiske av alle massemedieformer.

4. Nærradioene kan risikere å forsvinne for de flestes vedkommende. Dette er et lokal kulturproblem og et demokratiproblem.

Hvordan ser Ordføreren på disse utfordringene og vil han engasjere seg overfor NRK, de sentrale og regionale politiske myndigheter for å ivareta opprettholdelse av FM nettet ytterligere framover og ihvertfall til 2023?

Vil ordføreren bringe dette fram overfor andre ordførere i Salten og føre det fram på Saltentinget og andre tilsvarende samlinger?

Per-Gunnar Skotåm

Rødt

Det har ikke lykkes lokalradio.no å få en kommentar fra Skotåm i saken

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar