Grafikk: Medietilsynet
Radionyheter

Såvidt overskudd i lokalradioene

Driftsresultatene har gått nedover i norsk lokalradiobransje de siste årene. Det viser den årlige økonomirapporten som Medietilsynet nylig har lagt fram. Særlig dårlig går det for radio som kun sender på DAB. 

Inntektene gikk litt ned, mens driftskostnadene gikk litt opp for lokalradiobransjen i 2018 sammenlignet med 2017. Alt i alt gikk lokalradioene som har FM-konsesjon overskudd med 1,1 millioner kroner, viser tall fra Medietilsynet.

Lokalradioene som kun har DAB-konsesjon hadde underskudd på 3.8 millioner kroner i 2018, utfra en samlet inntekt på bare 6,3 millioner kroner.

Grafikk: Medietilsynet

Reklameinntekter står for litt over 50 % av inntektene til lokalradio som har FM-konsesjon, men bingo er også viktig for mange. Annonsørene sto for 98.2 millioner kroner av de samlede inntektene på 184 millioner og radiobingo for 49,8 millioner kr.

Inntekter fra radiobingo er viktig for mange radioer utenfor storbyområdene. Samlet hadde  lokalradioene nær 50 millioner kroner i bingoinntekter i 2018, en nedgang på 3,5 millioner kroner fra året før. 44 lokalradioer rapporterte at mer enn halvparten av driftsinntektene kom fra bingo i 2018.

Økonomirapporten forteller også om en grå hverdag for de som driver anleggskonsesjon for lokal DAB. De totale sendekostnadene til anleggene var 6,3 millioner kroner i 2018. I bare to av senderanleggene var inntektene fra eksterne leietakere større enn sendekostnadene. Driften av DAB-senderanlegg blir i stor grad finansiert av inntektene fra konsesjonærenes egne radiosendinger på DAB og FM.

Lokalradioene har anslått at bare 19 % av driftsinntektene stammer fra sendinger på DAB. Resten kommer via lytting på FM.

LES HELE RAPPORTEN HER

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar