Radio Inter FM Foto: Pål Lomeland
Radionyheter

Sender korona-info på tyrkisk, uten støtte

Lokalradioen Inter Fm i Oslo sender svært viktig informasjon om koronakrisen til sine lyttere på tyrkisk, helt uten pressestøtte. Mange av lytterne får ikke informasjon via andre norske kanaler. 

Radio Inter FM er en av få norske radiokanaler som retter seg mot et innvandrer-publikum, trolig landets eldste gjenlevende minoritetsradio. I Oslo har man tidligere hatt lokalradioer som Radio Immigranten og Tellus Radio, som ikke lenger eksisterer.

Når korona-pandemien traff landeti mars ble det ekstra viktig med informasjon for alle og Radio Inter Fm tok på seg oppgaven å formidle dette på tyrkisk til den norsk-tyrkiske delen av befolkningen:

– Norsk-tyrkere som ikke følger med norske medier får ikke riktig informasjon siden hele mediekonsumet deres er fra tyrkiske medier. Virkeligheten der er helt annerledes, folk blir skremt av det de leser, og gjør uriktige beslutninger, sier Gülay Kutal som har hatt ansvaret for programmet sammen med redaktør Dogan Gürsel.

– Vi startet med å gjengi rådene fra Folkehelseinstituttet på tyrkisk, så oversatte vi nyhetssaker og ga egne råd til publikum. Vi har måttet rydde mye programplass på grunn av pandemien, forteller Kutal til utrop.no.

Redaktøren forteller at lokalradioen har fått mange positive tilbakemeldinger fra folk i det norsk-tyrkiske miljøet:

– Vi har mange lyttere som ikke følger med på norske medier, spesielt på grunn av språklige barrierer, sier Gürsel.

– Språktilpasset ,oppdatert helseinformasjon kom sent, så vi har gjennom programmene våre forsøkt å bøte på informasjonsgapet, hevder Gürsel ovenfor utrop.no.

Radio Inter Fm drives av frivillige og mottar ikke presse-støtte til tross for sitt journalistiske arbeid. De mottar rundt 50 000 kroner i tilskudd fra Medietilsynet under tilskuddsordningen for lokalkringkasting.

Det dekker husleie og litt til, men redaktøren forteller at lokalradioens medarbeidere ofte betaler av sin egen lomme for å holde radioen i gang. Alle medarbeidere har egne jobber ved siden av.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar