Fra musikkfest 03.06.2017 Foto: Radio Latin-Amerika
Radionyheter

Sendingene ødelegges av svensker

Hører du på Radio Latin-Amerika i Oslo kan du av og til risikere å høre svenske stemmer. Dette er ikke lokalradioens egne folk, men stemmer fra utlandet som slår inn på frekvensen. 

Radio Latin-Amerika er en i all hovedsak spansk-språklig lokalradio som er blant flere som fortsatt har konsesjon for å sende på FM i Oslo fram til 2022.

– Det siste året har Radio Latin-Amerika mottatt en rekke klager fra lyttere om at de får inn svenske kanaler på Oslo-kanalens frekvens, forteller daglig leder Hans Dahle. Det er særlig de som kjører bil som melder om forstyrrelser.

Dette er blitt verre etter at de nasjonale FM-kanalene i Oslo ble slukket fra september til desember i fjor, skriver Klassekampen. Lokalradioen er altså en av 189 lokalradioer i Norge som fortsatt har konsesjon for å sende på FM

Dahle meldte fra om problemet til Nkom allerede i november og har konkret bedt om å få sin sendestyrke. Dette har blitt avvist av Nkom selv om det nå er mye ledige frekvensressurser i Oslo og i Norge.

– Vi får ødelagt sendingene våre, og det kan ikke være holdbart, sier Dahle, som mener at kulturminister Trine Skei Grande bør ta tak i saken.

Eivind Engberg, medlem i teknisk utvalg i Norsk lokal­radioforbund forklarer hvordan disse forstyrrelsene oppstår:

– Lokalradioer sender med et signal på 100 watt, noe som tilsvarer en lyspære, mens svenske kanaler sender med varmeovner, sier Engberg

– De norske rikskanalene på FM hadde sterke sendere i grenseområdene som forhindret svenske sendere å komme inn, men nå har de fritt leide til Oslo og langs hele grensa, forklarer Engberg til Klassekampen.

Nkom avviser at det er et problem og henviser til stortingsmeldingen som sier at lokalradioene som blir igjen på FM ikke får lov til å øke sitt dekningsområde.

De forteller at de har gjort målinger som viser at det ikke er noe interferensproblematikk i Oslo for Radio Latin-Amerika.

LES HELE SAKEN

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar