Det er en stor teknisk og logistisk utfordring å drive flere lokalradioer. Det har lokalradioene i Innlandet fått erfare. I disse dager setter de opp tre nye sendere og dermed kommer kjeden opp i totalt 51 sendere, så langt.
– Det eskalerte særlig da vi overtok Ottadalsradioen og deres sendernett i Ottadalen og Norddalen. GudbrandsdalsRadioen har det klart største sendenettet av våre FM-kanaler. Det forteller radiosjef Bjørn-Martin Brandett.
Av de 51 senderne er 35 FM-sendere og de fleste av disse er satt opp for lenge siden:
– FM-nettet gir seg stort sett selv da vi ikke har lov å sette opp sendere på nye geografiske steder, forteller Brandett og peker på en regel som myndighetene har innført. Den innebærer at lokalradio ikke får utvide sitt dekningsområde selv om ikke alle som bor i konsesjonsområdet kan få inn radioen.
Det er DAB-utbyggingen som nå sørger for at antallet sendere øker for Lokalradioene i Innlandet, som driver en rekke radiokanaler, som bl.a. Hamarradioen, Elverumsradioen, Radio Kongsvinger og Gudbrandsdalsradioen.
– DAB-nettet har vi bygget i takt med økonomisk evne. Som kjent gis det tilskudd til bygging av DAB, men det kreves også en stor egenandel – og stort sett alle senderanlegg koster mer enn tildeling + egenandel, forteller radiosjefen, som avslører at svimlende summer nå brukes på lokal DAB:
– En DAB-sender koster fort 300.000 før den er på lufta. FM er langt rimeligere, men her får vi jo ikke lov å bygge mer. Antennearbeid er det mest kostbare, og så lenge vi kan gjenbruke antenner er vedlikehold av selve senderutstyret overkommelig, sier han.
Alle som har satset på DAB har funnet ut at DAB er vesentlig dyrere enn FM på alle måter. Det krever å få et stabilt nett som er synkronisert riktig.
– Vi bygger tre nye DAB-sendere i år. Jetta, Tretten og Gløtvola. De to første sikrer DAB-dekning i Gudbrandsdalen og den siste i Engerdal, sier Brandett, som ser en utviklingen i radiolyttingen for hans lokalradioer:
– At vi skulle bygge ut Gudbrandsdalen på det nivået vi nå gjør hadde jeg aldri trodd for noen år siden. Men vi ser klart at lyttingen er i ferd med å flytte seg over på DAB, og vi er nødt til å være på den plattformen folk flest bruker, sier radiosjefen.
Det er heldigvis hjelp å få selv om Lokalradioene i Innlandet gjør det meste selv:
– Vi har gode støttespillere i Bakke-Nett AS og Flesvik FM-Rep som hjelper oss med vedlikehold, og de kjenner infrastrukturen vår veldig godt. På DAB bruker vi nå Rohde & Swarch på alt, og på FM RVR i den grad noe må byttes ut. Vi opplever senderutstyret som veldig holdbart og stabilt, avslutter Brandett.