Illustrasjon
Radionyheter

Sladdet DAB-rapport på grunn av Telenor

Et fyldig dokument om DAB-utbyggingen i Norge er blitt sladdet av Kulturdepartementet, etter press fra Telenor. Dette skjer etter at lokalradio.no tidligere har offentliggjort deler av det som sto der. 

Rapporten gir et detaljert innblikk i maktforholdene i norsk radiobransje, og hvordan bransjens store aktører i samarbeid med myndighetene styrer etableringen av det digitale radionettet DAB.

Avtalen dreier seg om spesifikk informasjon mellom radiokanalene NRK, P4 og Radio Norge, samt Telenor-selskapet Norkring, som står for utbyggingen av dab-nettet. Det er i dette dokumentet det kommer fram at NRK har stilt garanti for utbyggingen av DAB-nettet for de kommersielle aktørene.

Da Telenors advokater fikk nyss om at dokumentet var tilgjengelig for offentligheten, gikk de øyeblikkelig til aksjon, melder Dagens Næringsliv.

«Norkring ber på denne bakgrunn om … at avtalen under enhver omstendighet ikke kan offentliggjøres, omtales eller videresendes andre aktører», heter det i et brev fra advokat hos Telenor Broadcast Holding Haakon Gjesdahl 22. januar.

Telenor begrunner aksjonen med at avtalen inneholder «betydelig konkurransesensitiv informasjon». Svein Larsen, leder Norsk Lokalradioforbund, avviser Telenors påstander.

– Derimot har avtalen klare mediepolitiske sider som ikke er konkurransesensitive. Hele denne avtalen burde vært offentliggjort, sier Larsen til Dagens Næringsliv.

Etter dette har Kulturdepartementet beklaget overfor Telenor og utarbeidet en ny versjon der 18 av 22 punkter er sladdet vekk. Det er dette dokumentet som nå er tilgjengelig.

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Enda et eksempel på at DAB-lobbyen har fått ture fram som de vil, og feilinformere Stortinget og folket.
    At folket må kjøpe radioer med dårligere lyd og rekkevidde er flaut. Resten av verden vil beholde FM til Internettradio er allemannseie.
    I Norge må altså prosessen hemmeligholdes for at ikke folkeopinionen skal snu seg til en protest.
    Svenskene har rett. Norge er den siste kommuniststaten