Amazon Echo, 2 generasjon Foto: Amazon
Radionyheter

Smarte høytalere øker bruken av digitalradio

Smarte høytalere, som Amazon Echo, har ført til at den digitale radiolyttingen i Storbritannia har passert 50 %. En FM-slukking ser ikke ut til å være aktuellt nå. 

Populariteten til såkalte smarte høytalere er årsaken til at den digitale radiolyttingen for første gang er større enn lyttingen på FM og AM i Storbritannia.

I det første kvartalet i år ble den digitale radiolyttingen målt til 50,9 %, da er bruk av smarte høytalere medregnet i tillegg til DAB og nettradio, melder avisen The Guardian.

Det er gruppen lytting online og til apper som stiger mest. Lyttingen i denne kategorien har steget med 14 % sammenlignet med første kvartal i fjor. Dette utgjør nå rundt 10 % av all lytting, inkludert FM-radio.

Det er verdt å merke seg at smarte høytalere fortsatt ikke er på markedet i Norge, mens man i Storbritannia allerede har hatt det i flere måneder.

Ser man spesifikt på digital lytting er det DAB som er den største kategorien, med mer enn to tredeler av all digital lytting. Det er også rundt to tredeler av den britiske befolkningen som har tilgang til DAB-radio. Slike radioer finnes i rundt 11 millioner biler på de britiske øyer.

Britiske myndigheter har tidligere sagt at det først er aktuellt å sette en slukkedato for FM når den digitale lyttingen er større enn den analoge, men signaler fra flere aktører i radiobransjen tyder på at en FM-slukking ikke skjer med det første:

– Vi satser sterkt på digitalradio men, i likhet med andre aktører,  mener vi det er for tidlig å slå av FM nå, sier James Purnell,  director of radio and education i BBC til The Guardian.

Her er hele saken i The Guardian

Fortsatt er Norge det eneste landet i verden som har gjennomført en FM-slukking av nasjonale kanaler. 189 lokalradiostasjoner sender fortsatt på FM i Norge.

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar