Raymond Elde blir intervjuet på TV2 Foto: Radio Nordkapp
Radionyheter

Sto på for lokalsamfunnet i hele rasuka

De fleste har sikkert hørt om uvær og ekstrem skredfare i Finnmark, som har ført til at lokalsamfunn har blitt isolert. Lokalradioen Radio Nordkapp har trådd til og vært på lufta hele rasuka,  både for egne lyttere og serve riksmedia.

Det hele startet fredag før palmesøndag hvor ikke folk fra Magerøya kom seg på hytta på fastlandet på grunn av dårlig vær og stengte veier. Sent fredag kveld ble det kjørt to kolonner fra Magerøya med over 100 biler i hver kolonne.

– Lørdag deltok Radio Nordkapp på et snøskutermøte i Olderfjord i Porsanger hvor vi laget en rekke innslag fra møte som skulle sendes i våre sendinger om ettermiddagen mandag til onsdag før Skjærtorsdag. Dette var godt timet for det var den eneste dagen med åpen vei, forteller kringkastingssjef Raymond Elde.

Palmesøndag startet uværet som etter hvert utviklet seg til stor rasfare på veier og turterrenget.

– Hele mandag, tirsdag og onsdag oppdaterte vi internettsidene og FM nettet med trafikkmeldinger. Etter hvert så ble det mindre nytt å melde fordi alt ble stengt og ingen jobbet med å åpne veiene på grunn av skredfare, forteller Elde

Han er ikke imponert over at vegvesenet.no og 175 over flere år har gitt feil og utdatert informasjon om veienn:

– Så vi har forsøkt å bygge opp eget kontaktnett. Men mange av entreprenørene og ansvarlige i vegvesenet har ikke lov eller vil ikke snakke med media, sier Elde. – Vi vet at det er enkelte ansatte som får over 300 telefoner i døgnet samtidig som han skal rydde veien for snø. Dette viser at trafikkinformasjonen fra 175 er for dårlig.

Hele Skjærtorsdag og langfredag kjørte Radio Nordkapp kontinuerlig sending med informasjon om veiene selvom det var lite nytt:

– Jeg tror det er viktig at folk hører en stemme som snakker om det alle er opptatt av, mener Elde.

Det ble også laget reportasjer fra de som tok et ekstra tak. Sjøveien var åpen så mange stilte opp med båter for frakte mat til fiskevær og hytteområder. Matbutikkene pakket varer på kveldstid og helligdager for å sende til kunder utenfor kommunesentret Honningsvåg.

Det var også to dager med ekstra åpent i matbutikkene, langfredag og 2. påskedag, når det var kommunikasjonsmuligheter mellom fiskeværene og Honningsvåg.

Kringkastingssjæfen spilte hele tiden inn til kommunens ledelse ting som måtte gjøres bedre og det ble stort sett tatt til følge. Det at undertegnede har jobbet med Radio Strømlaus i snart 30 år fører til at man har erfaring med hva som er viktig under ekstraordinære hendelser:

– Radio Nordkapp burde nok ha vært flinkere til å annonsere faste tidspunkt for ekstrasendingene slik at publikum hadde noe mere konkret å forholde seg til. Men det var ingen som kunne vite at vi skulle bli uten i 8 dager, sier Elde til lokalradio.no.

– Selv om nesten alle har Facebook så er det alltid behov for en redaktørstyrt kanal som kan komme med riktig og enhetlig informasjon. Nok en gang har Radio Nordkapp vist at vi er limet i lokalsamfunnet ved små og store hendelser, avslutter kringkastingssjefen.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar