Skjermbilde fra Journalisten
Radionyheter

Stort oppslag om lokalradio i Journalisten

Bransjeorganet Journalisten har viet stor oppmerksomhet til lokalradio og siste helgs landskonferanse. De har fått med seg at lokalradio føler seg urettferdig behandlet i mediemeldingen. 

– Ting er for usikkert i dag. Med en pressestøtte som blir gitt på femårsbasis, hvor vi vet at vi kan lyse ut journaliststillinger som er sikret lønn, så vil det heve kvaliteten på lokalradio, mener Raymond Elde, kringkastingssjef i Radio Nordkapp. Og slik starter oppslaget i Journalisten.

De har også snakket med Nils Martin Kristensen i Guovdageainnu Lagasradio og Tormod Gusland i Radio DSF.  Alle tre er skuffet over at lokalradio ikke ble inkludert i pressestøtten som avisene får, da mediestøttemeldingen ble presentert. De mener plattformnøytralitet, ordet som i stor grad definerer diskusjonen om pressestøtten i dag, ikke gjelder radio.

– Plattformnøytral i dag betyr avis eller internett. Vi vil at støtten skal følge journalistiske årsverk. Om du har lokale nyheter og kultur, så har du rett på pressestøtte. Det er min grunnregel. At du kan bevise at du driver med lokal journalistikk, sier Elde i oppslaget.

– Lokalradioene kan i dag søke støtte til redaksjonell aktivitet, men veldig rettet mot én programproduksjon. Det er ikke den beste måten å støtte generelt journalistisk arbeid i lokalradioene på, mener styreleder Aslak Sommerfelt Skretting i Norsk lokalradioforbund.

For noen år siden ble også den tradisjonelle redaksjonelle støtten til lokalradioene delt i to, slik at overgangen til DAB spiser penger av den samme støtteordningen.

– Som følge av den endringen ble i praksis den redaksjonelle støtten til lokalradioene halvert, sier Skretting til Journalisten.

Statssekretær i Kulturdepartementet, Jan-Christian Kolstø peker på den nye ordningen med innovasjons-støtte som en mulighet for lokalradioene: 

– Ordningen skal særlig fremme redaksjonell, innholdsrettet innovasjon og utvikling i små, lokale nyhets- og aktualitetsmedier. Ordningen er på 10 millioner kroner i inneværende år, men regjeringen varsler i mediestøttemeldingen en styrking av arbeidet for innovasjon i mediebransjen, opplyser Kolstø.

LES HELE OPPSLAGET I JOURNALISTEN HER

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar