Åslaug Sem-Jacobsen og Stortinget Foto: Stortinget
Radionyheter

Strid om nye distriktskontor hos NRK

Lokalradioenes store redaksjonelle konkurrent, distriktskontorene i NRK, varsler omlegginger som vil føre til at sendingene skal dekke større områder, i tråd med den statlige regionreformen. Det får mange til å reagere. 

Blant de som reagerer hardest er ordfører i Hjartdal kommune, Bengt Halvard Odden. Hans kommune er nå i Telemark men fra nyttår blir Vestfold og Telemark slått sammen til en region. Derfor har det lokale NRK-kontoret varslet at de blant annet vil ha felles ettermiddags-sendinger på radio for hele Vestfold og Telemark.

–  Spar oss for en ny «nærpolitireform» i medietelemark, skriver Odden i et leserinnlegg i blant annet lokalavisa Varden.

– Det gjør noe med identiteten din når NRK har laget en reportasje fra Tuddal, Hjartdal eller Sauland – noe vi har opplevd ganske ofte de siste årene, skriver ordføreren.

– I samsending med et større fylke og endret antall timer sendetid blir det mindre radio, mindre lokale nyheter, færre lokale innslag og til syvende og sist for lite relevant radio– da mister du lyttere, trolig det motsatte av hva NRK egentlig bør jobbe for, mener Odden.

En annen som reagerer er stortingsrepresentant Åslaug Sem-Jacobsen, som representerer Senterpartiet fra Telemark. Hun har i tillegg jobbet i NRK. Hun også frykter at Øvre Telemark vil få mindre deking i distriktssendingene etter omleggingen:

– Jeg håper NRK raskest mulig skrinlegger planene sine om felles radiosending på ettermiddagen mellom NRK Telemark og NRK Vestfold, sier Sem-Jacobsen i et leserinnlegg.

– Jeg er nemlig også bekymra for at journalistikken fra distriktene på sikt uansett vil bli svekka når NRK nå kjører sammenslåing av lokalkontorene sine for å følge opp det som skjer i regionsreforma, skriver hun.

– Fra før av får vitterlig ikke NRK Telemark dekket øvre del av fylket godt nok. Klart det ikke blir flere reportasjer fra området eller mer løft av saker fra lokalavisene i den delen av fylket, når nå NRK skal dele den samme tida på alt som også skjer i Vestfold.

– Det kan hende de blir mindre lokale, men de får uansett bare med seg de store tinga. NRK er ikke så lokale som de tror, mener Ole Jon Tveito, som er redaktør for en lokalradio i Øvre Telemark, Radio Rjukan.

Han tror ikke at det vil være en fordel for lokalradioen at NRK blir enda mindre lokale, snarere tvertimot:

– Det blir ett mindre medium til å drive granskende journalistikk. Hvert eneste medium som forsvinner er jo et tap for demokratiet, sier Tveito til lokalradio.no.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar