Styreleder i Norsk Lokalradioforbund, Svein Larsen
Radionyheter

Svein Larsen gir seg som leder i Norsk Lokalradioforbund

Svein Larsen stiller ikke til gjenvalg som styreleder i Norsk Lokalradioforbund. Han informerte styret i forbundet om sin beslutning i går. Larsen har vært leder av lokalradioenes bransjeorganisasjon siden 2014.

– Jeg opplever at vi har vunnet kampen og forståelsen blant folk flest om at FM-nettet må fortsette. Men siden jeg har blitt frontfiguren for motstanden mot de nasjonale radioaktørene og Kulturdepartementet i DAB-striden, er det ryddig at jeg kjemper videre på vegne av Radio Metro og ikke som leder i Norsk Lokalradioforbund, sier Svein Larsen.

Han gir seg derfor som leder i Norsk Lokalradioforbund på landsmøtet 14. april. Larsen, som til daglig er sjef for Radio Metro, oppgir først og fremst faglige grunner for sin avgang.

Her er hele hans begrunnelse:

– Jeg har vært styreleder i 4 år gjennom en kritisk og vanskelig periode hvor Norsk Lokalradioforbund har måttet legges om, samtidig som organisasjonen har vært strid med myndighetene og de nasjonale aktørene om DAB-utbyggingen. Alle problemene og merarbeidet som forbundet – riktignok rettmessig – har skapt for Kulturdepartementet og de nasjonale aktørene, gjør at det er min vurdering er at det blir lettere å få til en konstruktiv dialog framover med en ny leder. Jeg har blitt frontfiguren for motstanden mot de nasjonale aktørene og Kulturdepartementet og den striden som har vært. Jeg beklager det ikke og valgte det selv. De har fortjent alle problemene de har fått med den arrogante holdningen de har vist for mindre aktører. Men vi må nå få til en endring, og vi og myndighetene må se framover. Det er derfor på tide at andre overtar som ikke i så sterk grad blir forbundet med den striden som har vært.

– Vi har oppnådd svært mye i forbundet de siste årene, først og fremst at FM-nettet fortsetter i mange år fremover. Det blir neppe heller noen slukking i 2022 for lokalradio. Samtidig har vi fått til støtteordninger for overgangen til DAB for lokalradio og vi har klart å lage en mer effektiv organisasjon i lokalradioforbundet med relativt små ressurser og en liten administrasjon.

– Jeg føler at vi langt på vei har vunnet kampen og forståelsen blant folk flest for at FM-nettet må fortsette og at det å slukke de nasjonale nettene var en feil. Denne oppfatningen har nå helt klart også forplantet seg til politikerne og mange byråkrater. Dette er noe vi må utnytte framover for å sikre lokalradio bedre vilkår. For de nasjonale aktørene er det for sent.

– Det jeg imidlertid ikke fikk til i min tid som leder var paradoksalt nok at mine egne konsesjoner i Oslo skulle fortsette. Det var jo omtrent de eneste konsesjoner for lokalradio som ble tvangsslukket. Det har jeg aldri akseptert og det er nå slik at Radio Metro står overfor noen utfordringer både i forhold til Medietilsynet og Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet som blir presset av P4 for å svekke Metros distribusjon. Dette er en strid jeg nå vil ta, og jeg ønsker ikke at disse sakene skal bli forbundet med Norsk Lokalradioforbund. Derfor er det riktig at jeg nå går av og kan ta den striden på vegne av Radio Metro, men hvor jeg også vet at jeg har forbundets støtte.

– Jeg er glad for det gode samarbeidet jeg spesielt har hatt med daglig leder og styret i Norsk Lokalradioforbund. Jeg vil fortatt opprettholde den kontakten på forskjellige måter, men altså ikke lenger som styreleder.

Ny styreleder og styreverv forøvrig velges på Norsk Lokalradioforbunds landsmøte i Kristiansand 14. april.

Om forfatteren

blank

Pål Lomeland

Pål Lomeland er daglig leder i Norsk lokalradioforbund. Han er utdannet journalist ved Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand, og har hatt sitt virke innenfor radiobransjen siden 1991.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar