Svein Larsen FOTO: Kjetil Ree
Radionyheter

Svein Larsen skal jobbe mer med radio

Svein Larsen blir ikke borte fra norsk radio selv om han slutter som radiosjef i Metro-gruppen. Han er også irritert på norske myndigheter i dette intervjuet med lokalradio.no.  

– Jeg har vært Radiosjef siden januar 2009. Det er lenge nok i en og samme jobb. Vi er nå oppe og står som radioselskap. Vi har et kvalifisert management og mange flinke folk i organisasjonen, sier Larsen på spørsmålet om hvorfor han nå slutter som sjef for Radio Metro. Men, han er ikke helt ute av Metro ennå, forteller han:

– Andre får ta det videre, men jeg har fortsatt stor interesse av at dette går bra som aksjonær og styremedlem. Jeg er ansatt ut året og regner med at vi da kan få avsluttet mange av de sakene som har versert mellom Medietilsynet og Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet og oss og at vi også har nye forskrifter på plass for neste periode. Jeg konsentrerer meg om dette og nå må vi se framover.

Svein Larsen har en allsidig bakgrunn. Han var faktisk radiosjef i P4 fra oppstarten i 1992 til 1999 og var deretter radiosjef for P4-prosjekter i Durban og Cape Town i Sør-Afrika. Før radiotiden var Larsen ansatt i Arbeiderpartiet, som blant annet informasjons-sekretær, og senere som partisekretær gjennom flere år. Han var til og med politisk sekretær for Einar Førde, mens han var statsråd fra 1979 til 1981.

Den politiske bakgrunnen kom nok godt med i Larsens tid som radiosjef for Metro, for han legger ikke skjul på at det har vært mange utfordringer. Dette skyldtes etter hans mening at de nasjonale aktørene satset mye på å knekke Metro og at det til tider nærmest var et samarbeid mellom dem og myndighetene.

 – Det har avtatt etter hvert. Men i starten var det nærmest opplest og vedtatt at DABen skulle gjennomføres og mest mulig av FM-nettet skulle slukkes. Slik har det heldigvis ikke gått – og uten stor folkelig motstand – eller skal jeg mer si manglende forståelse fra folk flest  for prosjektet – hadde det ikke vært mulig å få til det vi har fått til.

Han innrømmer at Metro og lokalradioene kom for sent i gang med motstandsarbeidet. 

– Her må jeg si at det var først i 2014 etter at jeg ble leder av Forbundet at vi fikk fart i dette arbeidet. Det tok lang tid før spesielt politikerne og deretter byråkratiet skjønte at vi hadde en rettferdig sak, men det gikk gradvis opp for dem. I de første årene var de nasjonale aktørene de eneste premissleverandører for dette skiftet. Det var ikke bra. Men det gikk bra til slutt og det er det viktigste, sier Larsen.

Svein Larsen og Rune Remøy ved oppstarten av Metro. FOTO: Trond Frost

Det var faktisk litt tilfeldig at Larsen og hans gode venn Rune Remøy kastet seg over lokalradio og de hadde egentlig ikke så store ambisjoner når de startet opp:

– Jeg velger av og til å si at livet består mye av tilfeldigheter, men det gjelder å utnytte de mulighetene man får. Jeg kom hjem fra Sør-Afrika i 2006 etter å ha bodd der i 6 år og drevet forskjellige radioer der. Jeg tror verken Rune Remøy(min business partner og venn siden 1993 som døde av kreft i juli 2018 ) egentlig var innstilt og hadde lyst på å reise hjem, men begge konene våre ville hjem – og da ble det jo slik.

Planen for Larsen og Remøy var da å drive en lokalradio i Oslo-området kombinert med det radio-engasjementet vi fortsatt hadde i Sør-Afrika.

– Vi søkte og fikk den mest attraktive lisensen i Oslo. Dermed skulle vi gå i gang, men så opphevet som kjent Trond Giske som da var Kulturminister hele prosessen. Det tror jeg han i ettertid angret på, men da ble det delt ut helt nye kort og vi søkte i en rekke områder, sier han om oppstarten.

Dermed ble Metro et helt annet konsept enn det iniativtagerne hadde sett for seg i starten. Etter hvert ble Radio Metro utviklet til en Østlandsradio med konsesjoner i flere områder, og med flere produkter som The Beat og Radio Rox. Nå har Metro-gruppen også solid fotfeste på Sørlandet.

Larsen jobber altså i Radio Metro ut dette året, men vil fortsatt være involvert i selskaper som har tilknytning til radio:

 – Jeg skal jobbe mer med dette og dessuten gå mer inn i nye inntektsmuligheter for radiobransjen. Dette er noe hele den kommersielle radiobransjen burde gå sammen om, men det har ikke vist seg så lett å få dette til. I tillegg er jeg  involvert i noen prosjekter både i Sør-Afrika og Mosambik. Det siste er nok mer å betegne som et hjelpeprosjekt, men kan jeg bidra der gir det god mening, forteller den tidligere radiosjefen.

Larsen er i tillegg leder av Vålerengens Idrettsforening som tar en del tid. Det er en forening som er en paraply-organisasjon for alle idretter i VIF.

Svein Larsen i 2016, da han var leder i Norsk Lokalradioforbund,

Svein Larsen er blitt kjent både innenfor og utenfor radiobransjen som radiosjefen som snakket de store aktørene  midt imot når det gjaldt debatten om FM-slukking, en prosess han beskriver som ingen mønsterverdig prosess.

 –  Politikerne skjønte lite av dette og trodde nok at dette mest av alt var en teknisk prosess og som dreide seg om distribusjon. Jeg forstår det også fordi de store  aktørene kom til dem og sa at dette var riktig å gjøre. Den som ikke godtok dette sånn uten videre var Trond Giske da han var Kulturminister og forsåvidt også Trine Skei Grande som uttalte seg om dette i Stortinget. Dette var i høy grad politikk og ikke teknikk. Men nå får vi avslutte de gamle sakene og se framover.

I tillegg til å være radiosjef for Metro var Svein Larsen også leder av Norsk Lokalradioforbund gjennom fire viktige år:

 – Jeg synes det både var stimulerende og interessant og jeg mener selv at det vi stod for var en felles interesse vi hadde alle sammen i å bevare FM-nettet. Jeg opplevede at alle medlemmer sluttet opp om det vi da gjorde. Alle var lojale i forhold til det som var målene. Det var ekstremt viktig at vi opptrådte samlet og at ingen greide å splitte oss. Etter hvert ble vi da også hørt, sier Larsen.

Når det gjelder fremtidsutsiktene for radio generellt og lokalradio spesiellt mener Larsen at den absolutt største utfordringen er at vi står i fare for å miste de unge.

 – Det er mulig de blir radiolyttere når de blir eldre, men det er langt fra sikkert. Det andre er at vi som kommersiell bransje har kommet alt for sent i gang med andre inntektsmuligheter slik andre deler av mediebransjen har jobbet med i lang tid  Begge disse utfordringene må vi gjøre noe dramatisk med – og det raskt, avslutter Larsen.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar