En stuga i Sverige. Illustrasjon fra Pixabay
Radionyheter

Sverige satser friskt på FM

Svenske frekvensmyndigheter har allerede funnet fram til 80 ledige frekvenser til kommersiell radio, på FM. Hensikten er å skape både nasjonale nett og flere lokale stasjoner.

Sverige har som kjent forkastet planen om å slukke FM til fordel for DAB og satser nå i stedet på en solid utbygging av FM-nettet, med særlig fokus på kommersiell radio, som i dag er kun lokalradio i vårt naboland.

PTS, Post- og Telestyrelsen (svenske frekvensmyndigheter), opplyste på et bransjemøte i forrige uke at de allerede har funnet fram til 80 ledige frekvenser i FM-båndet over hele landet, melder radionytt.se.

Disse frekvensene vil kunne tas i bruk med varierende styrke og antennehøyder, men er nok til å kunne etablere hele 3 nye nasjonale sendernett i Sverige, med 75 til 80 % dekningsgrad.

I tillegg har man klart å oppgradere 100 eksisterende frekvenser som brukes av lokalradio. Det betyr at disse har kunnet øke sendestyrken eller restriksjoner på antenner etc. er tatt bort.

Det er viktig å merke seg at man så langt ikke har behøvd å flytte eksisterende frekvenser, så de 80 nye kommer i tillegg til de fire kanalene til Sveriges Radio og de lokal stasjonene som allerede eksisterer ( Stockholm har 10 )

Nå begynner PTS arbeidet med å finne flere lokale og regionale frekvenser og arbeidet konsentreres rundt de store byene. Det er et åpent spørsmål om disse ekstra frekvensene skal brukes til å komplementere de nasjonale nettene eller til nye lokale frekvenser.

Den nye frekvensplanen skal legges fram for den svenske regjeringen i juni, og det er ventet at de nye kanalene kan være på lufta i løpet av 2018.

Det jobbes også med en plan for hvordan konsesjonene skal lyses ut og fordeles. Faktorer som fremme av konkurranse og mangfold er nevnt som viktige, ifølge radionytt.se

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar