Radionyheter

Syv av ti bruker FM når de lytter til lokalradio

FM er fremdeles den overlegent viktigste lytteplattformen for lokalradio. Det viser en undersøkelse gjennomført av Kantar på oppdrag fra Norsk Lokalradioforbund.

Resultatene fra undersøkelsen slår fast at 70 prosent eller 367 000 av de som lytter til lokalradio en gjennomsnittlig dag, gjør dette via et FM-apparat.

28 prosent av de spurte oppgir at de lytter til lokalradio på DAB eller DAB+. Det tilsvarer en andel på 147 000 lyttere. Lytting til lokalradio på andre plattformer, herunder internett utgjør bare fem prosent av totallyttingen.

– De nye tallene viser tydelig hvorfor det er viktig med stabile og forutsigbare rammevilkår for lokalradio på FM i årene som kommer. Tallene bekrefter det inntrykket lokalradioene selv har av markedet, sier styreleder i Norsk Lokalradioforbund Aslak Skretting.

Dette er andre gang Norsk Lokalradioforbund undersøker hvilke sendeplattformer lokalradiolytterne foretrekker. Dersom man sammenligner årets resultater med tilsvarende målinger fra i fjor, er det en marginal nedgang i andelen som lytter til lokalradio på FM. Tallene for 2018 viste at 73 prosent lyttet via FM og 23 prosent på DAB eller DAB+.

– Lokalradioene står som bransje ovenfor sin største investering noensinne nå som Lokalradioblokka for DAB bygges ut, og vi er i en situasjon der det er lokalradioenes drift på FM som i kombinasjon med tilskuddsmidler gjør det mulig å finansiere utbyggingene. Medietilsynets nye rapport om økonomien i nasjonale og lokale radio- og tv-selskap viser at lønnsomheten i bransjen svekkes som følge av nye økte kostnader for distribusjon på DAB, da er det desto viktigere at lokalradioene vet at de kan operere med tryggheten fra FM i ryggen, sier Skretting.

Analysen er gjennomført av markedsanalysebyrået Kantar i uke 10 til 39 2019 som en del av mediebruksundersøkelsen, Forbruker & Media. Utvalget består av 2800 respondenter.

Om forfatteren

blank

Pål Lomeland

Pål Lomeland er daglig leder i Norsk lokalradioforbund. Han er utdannet journalist ved Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand, og har hatt sitt virke innenfor radiobransjen siden 1991.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar