Illustrasjon Påskeradio Foto: Nea Radio, Nils Kåre Nesvold
Radionyheter

Tøff påske for flere lokalradioer

Flere lokalradioer har tapt mye denne påsken på grunn av korona-pandemien. Valle Radio kan ha tapt så mye som 80 % av sin omsetning. 

Valle Radio holder til i Setesdal, et område der påsken er høysesong for både reiselivet og lokalradioen.

I år måtte de populære påskesendingene avlyses på grunn av korona-krisen. Ifølge Fedrelandsvennen kan det bety at lokalradioen taper så mye som 80 % av sin årsomsetning.

– Vi kan ikke samle 15 til 20 mennesker i de små lokalene våre i denne situasjonen, sier redaktør Ørnulf Hasla. I tillegg er radioen drevet av frivillige der mange er helsearbeidere eller har hjemmekontor.

Påskesendingene til Valle Radio er et årlig høydepunkt, både for medarbeiderne og de som hører på. Helt siden 1998 har lokalradioen servert påskeunderholdning med en blanding av lotteri, rebuser, hilsener og innringere.

Loddsalget under påskeradioen utgjør rundt 80 % av årsomsetningen for Valle Radio, og det er naturligvis ikke bra for radioen når disse inntektene faller bort:

– Økonomisk blir det veldig krevende, sier redaktøren til Fedrelandsvennen. Men, lokalradioen har heldigvis litt penger på bok og er i forhandlinger med kreditorer om utsettelser og nedsettelser av krav.

En annen radio som har påskesendingene som sitt årlige høydepunkt er Radio Hallingdal. De klarte å få laget påskeradio likevel, men i amputert form. En god hjelp i forhold til økonomien der var at påskeauksjonen likevel gikk av stabelen.

Men, reklameinntektene fra påskeradioen var det verre med. Siden det var forbud mot å dra på hyttene ble det bråstopp for annonseringen.

– Når ingen skal på hyttene i påsken går det også utover oss, sier daglig leder Rita Stavn til Aftenposten.

Også på Rjukan har det vært tomt for hytteturister og Radio Rjukan har opplevd en halvering av påskeannonsering sammenlignet med tidligere år.

Norsk Lokalradioforbund var nylig i møte med kulturminster Abid Raja, der styreleder Aslak Sommerfelt Skretting fortalte om en svært utfordrende situasjon for lokalradioene.

En relativt fersk undersøkelse viser at 40 prosent av årsverkene i lokalradiobransjen nå er permittert. Det er de største kommersielle aktørene som er hardest rammet, og flere lokalradioer rapporterer allerede om likviditetsutfordringer.

Redusert bemanning vil fremover føre til mindre journalistikk og svekket evne til å videreformidle samfunnsviktig informasjon og opprettholdelse av beredskapsplikten.

Norsk Lokalradioforbund er i dialog med Kulturdepartementet og Medietilsynet for hvordan disse kostnadene ser ut for lokalradioene, og vil følge opp dette arbeidet de kommende ukene.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar